Zanka

TCMB, başkanlık makamına Gaye Erkan’ın getirilmesinin ardından ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını perşembe günü yapacak.

Reuters anketine katılan uzmanlar çok geniş bir aralıkta tahminlerde bulunurken, tahminlerin medyanına göre politika faizinin 11,5 puan artışla yüzde 8,5’ten yüzde 20’ye yükseltileceği öngörüldü.

Societe Generale, Orta Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu baş stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin yapacağı tahmin edilen sıkılaştırma için tahminlerin çok geniş bir aralıkta yer aldığına dikkat çekerek, “Faizin 650 baz puan artırılarak yüzde 15’e yükseltileceği, Erkan’ın ileride yeni artırımların da olacağını belirterek sıkılaştırma yanlısı mesajlar vereceği tahminimizde değişikliğe gitmedik” dedi.

Drimal, kademeli faiz artırımı, sıkılaştırma yanlısı mesajlar ve ortodoks politikalara kuvvetli bir yönelimin TL’nin değerini yaz aylarında korumak için yeterli olabileceğini öngördüklerini söyledi.

Kamu kontrollü bir yapıdan serbestliğe geçişin ara dönemini yaşan dolar/TL’de tarihi zirve geçen hafta görülen 23,77 seviyesi oldu.

Yatırımcılar için Türkiye’nin son iki yılda uyguladığı para ve maliye politikasının rasyonel, yani teamüllere uygun bir zemine taşınmasını temsil eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta Cuma günü TÜSİAD ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankalarla bir araya geldi. Şimşek, TBB toplantısı sonrasında ekonomi ve bankacılık sektörü hakkında istişarede bulunduklarını ifade etti.

Şimşek’in ardından Erkan’ın da banka genel müdürleri ile bir araya gelmesi planlanırken, konu hakkındaki doğrudan bilgi sahibi bir bankacı görüşmenin büyük ihtimalle PPK toplantısı sonrasında yapılacağını ifade etti.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver