Zanka

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda yeni vergi artışlarıyla hangi kalemlerden ne kadar vergi toplanacağını açıkladı.

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda büyük bölümü deprem kaynaklı 1,12 trilyon TL yeni harcama öngören ek bütçe teklifinin görüşmesi sırasında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, orta vadede enflasyonu tek haneye düşürmenin en önemli makro hedef olduğu mesajını verirken; “Eylülde paylaşmayı planladığımız OVP ile ekonomimizin ihtiyaç duyduğu yeni politikaları ve yapısal reform başlıklarını şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Ek Bütçe ile vergi gelirlerinde 1,07 trilyon lira, vergi dışı gelirlerde 48,4 milyar lira olmak üzere genel bütçe gelirlerinde net 1,12 trilyon lira ilave gelir öngörüldüğünü belirtti.

OVP'deki ana çerçevenin, mali disiplin odağında, deprem etkisi hariç bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyede belirlenmesi olacağının altını çizen Yılmaz, orta vadede enflasyonu tek haneye düşürmek önümüzdeki dönem en önemli makro hedef olacağına işaret etti.

"Merkez Bankası'nın sadeleştirme sürecinin kredi piyasasının işlevselliğini artırmasını öngörüyoruz" diyen Yılmaz, CDS'in son bir yılda 377 baz puan gerilediğini hatırlatarak, düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediğini belirtti.

23 Haziran itibarıyla KGF sistemin başlangıcından itibaren sağlanan kefalet hacmi 730 milyar lirayı bulurken bu kefalet hacmi çerçevesinde ulaşılan kredi büyüklüğü 870 milyar liraya ulaştığını aktaran Yılmaz, "İlave gelir tahminimizin ana gelir kalemleri itibariyle dağılımına baktığımızda, gelir vergisi 201.4 milyar lira, kurumlar vergisi 163,1 milyar lira, dahilde alınan KDV 237,3 milyar lira, özel tüketim vergisi 306,6 milyar lira, motorlu taşıtlar vergisi 32,6 milyar lira, damga vergisi, 30 milyar lira, harçlar 28,6 milyar lira, BSMV 33,2 milyar lira, diğer vergiler 38,3 milyar lira ve vergi dışı gelirler ise 48,4 milyar lira olarak öngörülüyor. Deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden toplam 762 milyar lira harcama yapılması planlanıyor" dedi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1111