Zanka

Merkez Bankası (TCMB) dün ‘haziran ayı ödemeler dengesi istatistikleri’ni yayımladı.

Seçim ayı olan mayısta 7,5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişine işaret eden kalem, seçim sonrasındaki haziranda 5,5 milyar dolarlık rekor giriş kaydetti.

Verinin ilk dikkat çeken kısmı, haziranda artan turizm gelirlerinin etkisiyle Türkiye, 20 aylık aranın ardından ilk kez aylık bazda cari fazla vermesi oldu.

6 aylık bakıldığında 36,3 milyar dolarlık, 12 aylık bakıldığında 56,5 milyar dolarlık çok yüksek açıklar olsa da, hazirandaki 674 milyon dolarlık fazla, haziranda göreve gelen yeni ekonomi yönetimi açısından moral verici oldu.

Ancak bu moral kısa sürecek çünkü haziranda 5,2 milyar dolar olan dış ticaret açığı temmuzda 12,5 milyar dolara yükseldiği için gelecek ayki veride tekrar cari açığa dönülecek.

Veride bir diğer dikkat çekici kalem, nette 1,7 milyar dolarlık portföy girişi olması oldu. Bu gelişmede, yabancıların Borsa İstanbul’a yavaş yavaş dönmeye başlaması etkili. Nitekim, 2 Haziran ile 4 Ağustos arasındaki 9 haftada Borsa İstanbul’a toplamda 1,9 milyar dolarlık yabancı girişi oldu.

Veride diğer dikkat çekici gelişme, haziranda rezervlerdeki 11,2 milyar dolarlık artış oldu. Bu gelişmede ise en büyük pay, 5,5 milyar dolarlık net hata ve noksan kalemi, yani kaynağı belirsiz para girişi…

Seçim ayı olan mayısta 7,5 milyar dolarlık çıkışa işaret eden bu veride, haziranda rekor giriş kaydedildi.

Ocak-haziran dönemine bakıldığında ise net hata ve noksan kalemi, 7,2 milyar dolarlık çıkışa işaret ediyor. Geçen sene aynı dönemde bu kalemde 12 milyar dolarlık giriş olmuştu.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver