Zanka

Burcu Uğur


Burcu Uğur

Covid19 sürecinde özel hastanelerin ücretli uygulamaları ile ilgili yazılarımı değerlendirmeye alan ve kendi iç araştırmalarını yapan TükoDer, 26.04.2020 tarihinde “HANİ ÖZEL HASTANELERDE KORONA TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİ?” başlığı ile bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

Gündem Özel’de konuk olan hukuk sistemine dair görüşlerini aldığımız, Eren Erdem, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın avukatı olan, aynı zamandaTükoDer Genel Sekreteri Av.Onur Cingil tarafından paylaşılan basın ve kamuoyu duyurusunda tüketicilerin hakları konusunda bilgilendirme yaptı.

Hatırlanacağı gibi, Sağlık Bakanlığı 20/03/2020’de 14500235-403.99  sayılı Genelgenin 1. Maddesi ile “Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Devlet ve Vakıf Üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılmasını” zorunlu hale gelmişti. Sağlık Bakanı basın açıklamasında da gazetecilerden gelen soruya net bir şekilde cevap vermiş ve tüm hastanelerde korona tedavisinin ücretsiz yapılacağını söylemişti.

Tüko-Der kendi araştırmaları sonucunda, rakamlarla ilgili şu bilgiyi veriyor (NOT: Sizlerle daha önce paylaştığım rakamları doğrulamakta): “Peki gerçek böyle mi? Yapılan küçük çapta bir araştırma ile İstanbul’daki bazı özel ve vakıf hastaneler arandığında hastanelerin birkaç farklı ücret uygulaması yaptığı ve tedavileri de ücretsiz yapmadığı tespit edilmiştir. Bazı hastaneler “testi ücretsiz” “muayeneyi ücretli” yaparken, bazıları “hem muayeneyi hem de yatışı ücretli” olarak uygulamakta. Muayene ücretleri 400 – 700 TL arasında değişirken, yatış ücretleri ise 300 TL ila 7000 TL arasında değişmekte.”

Bu noktada tüketicinin yapması gerekenleri ise, basın duyurusundan aktarıyorum:

“Buna göre, ya yönetenler bu durumdan haberdar bu duruma göz yumuyor ya da özel hastaneler Bakanlığın genelgesini takmıyor ve vatandaştan haksız kazanç elde ediyor.

Her iki durumda da zarar gören vatandaşlarımız yani tüketiciler.

Tüketicinin her iki durumda da yapacağı bir şey var ki, Genelge ve Sağlık Bakanının sözleri çerçevesinde korona ile ilgili tedavi çerçevesinde kendisinden istenen her ne isim altında olursa olsun hiçbir bedeli ödememesi ve eğer ödediyse de bu bedelleri geri istemek üzerine dava açıp genelgeye aykırı olarak hareket eden özel sağlık kuruluşları hakkında da suç duyurusunda bulunmasıdır. Bu bedeller geri iade edilmezse de tüketici hakem heyetleri ve/veya Tüketici Mahkemelerine başvurulması gerekmekte.”

Bu yazıyı ve konu hakkındaki önceki yazıları okuyan herkes, sosyal devlet istiyorsanız gereğini yapın.

Kendisinizi Atatürkçü, Kemalist olarak tanımlıyorsanız, gereği yapın, ki bu konuda ilerleyen günlerde biraz dertleşeceğiz.

Eğer ulaşmak ve danışmak isterseniz Tüko-Der’in mail ve telefon nuramaları aşağıdaki gibidir:

mail: [email protected]

tel: 0216 349 8510



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2