Zanka

Singapur merkezli bilim ekibi hazırladıkları bir grafikle ülkelerde corona virüsünün ne zaman sona ereceğini modelledi. Kısa bir süre sonra yayından kaldırılan bu verilerin resmi ya da kesin bir gerçeklik sunmadığını aktaran bilim insanları, kısa bir süre sonra bu verileri “iç kullanım” için kamuoyuna kapattı. Araştırmaya göre Türkiye’de salgın 2 ay daha devam edecek…

Sözcü'de yer alan habere göre; Dünyayı saran corona virüs salgınıyla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olan Singapur’da çarpıcı bir araştırma yapıldı. Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Veri Destekli İnovasyon Laboratuvarı (Data-Driven Innovation Lab), yapay zeka ve modelleme geliştirerek ülkelerde virüsün etkisinin ne zaman azalacağını tespit etmeye çalıştı.

Kuruluş, “Covid-19’un Tahmini Takibi” ismi verilen araştırmada günlük vakalar, ölüm ve diğer tıbbi detaylarla istatistik bilimini ve epidemiyolojik modelleri bir araya getirdi.

“VERİLER KESİN DEĞİL, ÖNGÖRÜ”

Araştırmayı yürüten ekip, Covid-19 ile ilgili birçok bilinmez olduğunu ve insan davranışının dinamik yapısının da salgının yayılmasıyla ilgili değişken yaratabileceğini açıklayarak, “Bu veriler yüzde 100 net ve kesin değil, sadece mevcut şartlar altında bir öngörü. Bu veriler sadece gerçek geleceği şekillendirmek için harekete geçmek için bir rehber olarak kullanılabilir” yorumunu yaptı.

Corona virüsüyle mücadele eden her ülke için hazırlanan özel grafiklerde, ülkelerin verilerinden alınan detaylarla bir takvim ve plan yapıldı.

MODELE GÖRE TÜRKİYE’DE 8 EYLÜL’DE BİTECEK

Singapurlu bilim insanları Türkiye ile ilgili olan öngörülerin 6 Mayıs 2020 tarihine kadarki verilerden alındığını açıkladı. Uzmanlar modellemeye göre Türkiye’de corona virüsünün bitmesi için yaklaşık 120 günlük bir süreye ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.

Hazırlanan grafikte Türkiye’de corona virüsü salgınının biteceği tarih olarak 8 Eylül 2020 gösterildi.

Grafikte gün sayısındaki değişkenlik ve olası hatalara da dikkat çekildi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver