Zanka

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı saran corona virüs salgınında, tüm ülkeler aşı geliştirmek için var güçleriyle çalışıyor. Aşı çalışmalarında son haber Çin’den geldi. Birçok hayvan üzerinde denen aşının, ilk sonuçları umut verici. Herhangi bir yan etkisi olmadığı belirtilen aşının, hayvanlarda hücreleri enfekte etmesinin önüne geçtiği bildirildi. Geliştirilen aşının insanlar üzerinde test süreci de başladı…

Reuters haber ajansı, Çin'de geliştirilen bir aşının hayvanlar üzerinde denendiğini ve ilk sonuçların umut verici olduğunu bildirdi. Çinli bilim insanlarının deneyi maymunlar, fareler ve tavşanlar üzerinde denediği aktarılırken, aşının antikor ürettiğini ve herhangi bir yan etkisi olmadığı belirtildi.

Uzmanlar, 1000’den fazla insanın dahil olacağı bir test sürecinin de başladığını aktardı. Çin devletine ait olan Çin Devlet Farmakoloji Grubu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü tarafından geliştirilen BBIBP-CorV isimli aşı, Çin’de insanlar üzerinde denenen 5 aşıdan biri olarak lanse edildi.

HÜCRELERE BULAŞMASINI ENGELLİYOR

BBIBP-CorV isimli aşı ile ilgili bir makaleyi Cell isimli tıp dergisine gönderen Çinli bilim insanları, “Bu aşı yüksek seviyede antikor üreterek virüsün maymunlar, fareler ve tavşanların hücrelerini enfekte etmesinin önüne geçiyor” yorumunu yaptı.

Şu an dünyada 100’den fazla potansiyel Covid-19 aşısı üzerinde çalışmalar devam ediyor.

İnsanlar üzerinde denemelere başlayanlar ve aşı yarışında önde olan şirketler ise; AstraZeneca, Pfizer, Johnson&Johnson, Merck, Moderna, Sanofi ve CanSino Biologics.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver