Zanka

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin ardından tüm gözlerin çevrildiği İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sessizliğini sonunda bozdu. “Tüm konuşmalarımdaki ifadem ‘Ayasofya Cami’dir” diyen İmamoğlu, “‘Ayasofya kararı iyi mi kötü mü?’ diye sorgulamak yerine sorgulanması gereken şey şu; 1 yıl önce; ‘Bu kararın getirisi götürüsü nedir? Burada bunu açıklamam doğru olmaz. Bunun bir götürüsü var. Bizim için faturası çok daha ağırdır, unutmayalım...’ denilirken, aradan geçen 1 yılda ne değişti?” dedi…

Ayasofya’nın 86 yıl sonra müze statüsünden çıkarılarak camiye çevrilmesinin ardından sessiz kaldığı için iktidar cephesi tarafından eleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ayasofya’yla ilgili kararın ardından ilk kez bir açıklamada bulundu.

Hürriyet’e konuşan Ekrem İmamoğlu, Danıştay’ın Ayasofya kararının ardından konuyla çok ilgiliymiş gibi davrananların Ayasofya Cami’nin statüsünden bile habersiz olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Ayasofya, benim aklımda ve vicdanımda 1453’ten beri cami. Tüm konuşmalarımdaki ifadem ‘Ayasofya Camii’dir. Kendisine muhafazakâr diyen TV kanalları ‘ilk ezan okundu’, ‘ilk namaz 24 Temmuz’da kılınacak’ diyor. Oysa 30 yıldır Ayasofya’da 5 vakit ezan okunuyor. İçindeki Abdülmecit mescidinde namaz da kılınıyor. 1991’den beri kapısında tabela var.

‘Ayasofya kararı iyi mi kötü mü’ diye sorgulamak yerine sorgulanması gereken şey şu; 1 yıl önce; ‘Bu kararın getirisi götürüsü nedir? Burada bunu açıklamam doğru olmaz. Bunun bir götürüsü var. Bizim için faturası çok daha ağırdır, unutmayalım...’ denilirken, aradan geçen 1 yılda ne değişti?

Eğer Ayasofya’daki bu değişiklik ülkeme, milletime maddi-manevi zenginlik katacaksa, işsizin derdine derman olacaksa, ülkeme saygınlık kazandıracaksa arkasındayım. Dünyada ülkeme saygınlık ve muhabbet kazandıracaksa ben bu kararın sonuna kadar arkasındayım.”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1