Zanka

Pandemi nedeniyle Mart ayında sınırlarını kapatan Avrupa Birliği, güvenli seyahat listesinde değişikliğe gitti. Türkiye’nin bir kez daha yer almadığı listeden, vakalarda artış yaşanan Sırbistan ve Karadağ da çıkarıldı…

Almanya'nın dönem başkanlığındaki Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler dışındaki üçüncü ülkelerden seyahatin güvenli olduğu ülkeler listesini güncelledi.

Henüz AB üyesi olmayan Sırbistan ve Karadağ'ın vaka sayılarındaki hızlı artış nedeniyle dışlandığı listede 13 ülke kaldı. O ülkeler ise şöyle

: Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay.

Bu ülkelere sınırlarını açacak olan AB, listeye yine Türkiye'yi almadı.

Zorunlu haller dışında seyahat tavsiye edilmeyen ülkeleri içeren turuncu listede yer almaya devam eden Türkiye’den gelenlere, başta Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesi 14 günlük zorunlu karantina uyguluyor.

Türkiye, ABD, Rusya, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerle seyahat kısıtlamalarını devam ettirmeye karar veren birlik, AB vatandaşlarına seyahat izni vermesi halinde Çin'e kısıtlama uygulamayacak.

Reuters'e konuşan AB yetkilileri, Çin'in sınırlarını AB'ye açmak gibi bir niyetinin olmadığını söyledi. ABD'nin ise rekor vaka ve ölüm sayılarının devam etmesi nedeniyle tartışma konusu bile olmadığını belirtildi.

Cezayir ve Fas'ın da son dönemdeki yayılma nedeniyle listeden çıkarılması gündeme geldi, ancak toplam sayıların görece düşüklüğü nedeniyle bu yönde bir karar alınmadı, eski sömürgeci güç Fransa'nın karşı çıkması da bunda etkili oldu.

Söz konusu liste, ülkelerdeki Kovid-19 durumuna ve vaka sayısına göre 2 haftada bir güncelleniyor. AB üyesi ülkeler için bağlayıcı olmayan liste, tavsiye niteliği taşıyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver