Zanka

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine yabancı ülkelerden birçok tepki gelmişti. Ancak ilk kez bir Müslüman ülke karara tepki gösterdi. Mısır Müftüsü Şevki Allam, "Kiliseler olduğu gibi korunmalı ve camiye dönüştürülmemeli, aynı şekilde camiler de kiliseye dönüştürülmemeli” dedi. Allam, “"Hiç kimsenin, örneğin Sfenks heykelini ya da bir tapınağı yok etmek aklının ucundan bile geçmedi" diyerek ülkesini de örnek gösterdi…

Danıştay'ın kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Ayasofya müzeden camiye dönüştürüldü. Özellikle Avrupa ülkeleri karara sert tepkiler gösterirken, Müslümanlığı benimseyen ülkeler ise kararı desteklediklerini belirten açıklamalarda bulundu.

Ancak büyük çoğunluğu Müslüman olan Mısır'dan karara tepki geldi. Sada el-Balad televizyonuna konuşan Mısır Müftüsü Şevki Allam, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Allam, "Kiliseler olduğu gibi korunmalı ve camiye dönüştürülmemeli, aynı şekilde camiler de kiliseye dönüştürülmemeli. Mısır tarihinde böyle bir şey hiç olmadı" diye konuştu.

Farklı inanç temsilcilerinin benzersiz özelliklerini koruması gerektiğine dikkat çeken Allam, "Bize kiliseleri korumamız buyruldu ve Müslümanların kaynakları ile Hristiyanlar için kiliseler inşa etmek yasak değil" ifadelerini kullandı.

İnsanlığın dünya kültürel mirasını koruma gerekliliğine vurgu yapan kutsal metinlere dikkat çeken Allam, "İbadet yerleri kişinin inancına özgüdür, bu nedenle onlara saygılı davranmak ve onları korumak önemli" diye sözlerini sürdürdü.

Bir zamanlar Firavunların hüküm sürdüğü, Roma, Pers medeniyetlerinin geliştiği Mısır, Irak, Suriye ve Lübnan'da bunun böyle olduğunu belirten Allam, "Hiç kimsenin, örneğin Sfenks heykelini ya da bir tapınağı yok etmek aklının ucundan bile geçmedi" ifadelerini kullandı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver