Zanka

Müze statüsü kaldırılan Ayasofya, 86 yıl sonra yeniden cami oldu. Ayasofya Cami bugün Cuma namazı ile ibadete açılıyor. Büyük güvenlik tedbirleri alındı, sosyal mesafe uyarıları yerlere yerleştirildi ancak bu önlemler işe yaramadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Sultanahmet Meydanı’na girmek isteyenler polis barikatını yıktı geçti. Polisler akın akın gelen kalabalığa engel olmadı. Bakan Koca sosyal medya hesabından “Tedbirleri terk etmeyeceğinizi umuyoruz” dedi ama daha öğle vakti gelmeden Ayasofya çevresinde adım atacak yer kalmadı…

Danıştay'ın kararının ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, güvenlik önlemleri kapsamında tarihi güne hazırlandı.

Bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak Ayasofya Cami'nin çevresinde dün akşam saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevrede birçok yol bariyerlerle kapatıldı.

Sabah namazı için gelen vatandaşlar bölgeye alınmayınca yoğunluk oluşturdu. Ellerinde seccadelerle gelen vatandaşlar caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu. Bunun üzerine bazı vatandaşlar başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında saf tutarak namaz kıldı.

KONTROL NOKTALARINDA İZDİHAM

Ayasofya'ya girmek isteyen vatandaşlar güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturdu. İlerleyen saatlerde bariyer önündeki kalabalık arttı.

Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşan kalabalık tekbirlerle bariyerler yıktı, koşarak Ayasofya'ya ilerledi.

SAF DÜZENİ İŞARETLEMESİ

Cuma namazı için cami çevresine binlerce kişinin gelmesi beklenirken, namaz kılınacak alanlarda saf düzenlemesi yapıldı. İşaretlemelerle kıble yönü gösterilirken, korona virüsü salgınına karşı 1 buçuk metre mesafeli saf düzeni çizimleri yapıldı.

İşaretler yapıldı ancak çok büyük bir kalabalık olması nedeniyle sosyal mesafe kuralları da hiçe sayılmaya başladı.

Meydana yerleştirilen ses sistemlerinden sık sık vatandaşlara tedbirlere uymaları konusunda uyarılar yapılıyor.

21 BİN POLİS GÖREVDE

Cuma namazı için tarihi yarım adada yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik bir bölgede güvenlik önlemi alınarak, birçok noktaya güvenlik bariyeri yerleştirildi. Tedbirler kapsamında yaklaşık 50 bin polisin çalıştığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan 21 bin polis, Ayasofya ve çevresinde görev aldı.

AMBULANS UÇAK VE DENİZ AMBULANSI

Yoğunluğun fazla olacağı göz önünde bulundurulurken, namaz kılınacak alan çevresinde 17 sağlık noktası oluşturuldu. Sağlık noktalarında 736 sağlık çalışını görev alacak.

Ayrıca bir deniz ambulansı, bir hava ambulansı olmak üzerine 101 ambulans bölgede hazır bekletilecek.

Alınan tedbirlerle birlikte Ayasofya Camisi cuma namazını beklerken, birçok kişinin geceden beri tarihi yarım adada beklediği öğrenildi.

BAKAN KOCA’DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın boyunca toplanacak en büyük kalabalığın Ayasofya'da olacağını belirtirken korona virüsü ve mesafe uyarısında bulundu. Bakan Koca paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Ayasofya’da kılınacak Cuma namazında, tarihi anı yaşama heyecanıyla, halkımızın tedbirleri terk etmeyeceğini umuyoruz. Şu ana kadar ulaşılan bilgiler salgın boyunca en büyük kalabalığın Ayasofya’nın ibadete açılışı sırasında oluşacağını gösteriyor. Tedbirli cumaları örnek alalım”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver