Zanka

Corona virüs salgınında Hac ibadetinde de yeni dönem başladı. Oldukça sıkı tedbirler alınan Kabe’de, ilk kez yurt dışından hacı adayları yok. İbadet öncesi test yaptıran hacı adayları, tavaf sırasında sosyal mesafe kuralına da uyuyor…

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, izin almadan hac yapılamayacağı uyarısında bulunurken, bir hafta içinde bu kuralı ihlal eden 16 kişinin yakalandığını bildirmişti. Bakanlık, korona virüs salgını nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını, yurt dışından hacı adayı kabul etmeyeceğini duyurmuştu. Sağlık Bakanı Tevfik er-Rabia da hacı adaylarının 65 yaş altında olması ve kronik rahatsızlığı bulunmaması gerektiğini söylemişti.

İlk hacı adayları hafta sonunda Mekke’ye geldi. Kendilerine dezenfektan, maske, seccade ve şeytan taşlama ritüeli için sterilize edilmiş çakıl taşları verildi. Hacı adaylarının bagajları dezenfekte edilirken, kendilerine birer elektronik bileklik dağıtıldı.

Öte yandan seyahat öncesinde corona virüsü testi yaptırmaları zorunlu olan hacı adaylarının, Hac sonrasında ise karantinaya girme yükümlülüğünü kabul etmiş olmaları gerekiyor.

Daha önce yoğun bir insan kalabalığı altında yapılan tavafın bu yıl, korona virüs tedbirleri altında yapılması ilginç görüntüler oluşturdu.

Hacı adayları kutsal mekanda corona virüs tedbirlerine sıkı sıkıya uyuyor. Kabe'yi tavaf etmeye başlayan hacı adaylarının da sosyal mesafe kuralına uydukları gözlemlendi.

Ayrıca Kabe’ye yaklaşmak ve dokunmak da yasak.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver