Zanka

Libya Başbakanı Serrac ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu. Libya'nın meşru hükümetine 2 sahil güvenlik botunun verildiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Almanya'nın silah ambargosunu denetlemek için bölgeye gözlem gemisi gönderecek olmasına sert tepki gösterdi…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'la görüştü. Libya'nın başkenti Trablus'taki Başkanlık Konseyi binasında gerçekleşen görüşmeye, Çavuşoğlu'nun Maltalı mevkidaşı Evarist Bartolo da katıldı.

Görüşmede, Libya krizindeki son gelişmeler ve krizin siyasi çözümüne yönelik atılacak adımlar ele alındı.

Kritik zirve sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, Almanya'nın Libya'ya silah ambargosu için gözlem gemisi gönderecek olmasına tepki gösterdi.

Mısır hattında kontrollerin yapılmadığını söyleyen Çavuşoğlu, tek taraflı uygulamaların Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleşen zirvenin meşruiyetini ortadan kaldıracağını belirtti.

"BİZ MASANIN HEP BAŞ AKTÖRÜ OLDUK, HAFTER MASADAN HEP KAÇTI"

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

* 2 sahil güvenlik botunu Libya'ya veriyoruz. Halk burada meşru hükümetten hizmet bekliyor. Bunları konuştuk

* Ruslarla bakan yardımcıları düzeyinde bir görüşmemiz oldu. Görüşmelerimizi sürdürme noktasında anlaştık. Avrupa Birliği güçlü destek vermeli. Dışişleri bakanları olarak da 3'lü görüşeceğiz birazdan. Malta, Libya ve biz..

* Meşru hükümet kalıcı bir ateşkes için buraların kendisine verilmesini istiyor. Hafter ve destekçileri hazırlık yaparken, meşru hükümetin hassasiyetine de herkes önem vermeli. Şu an masada diplomasi görüşülüyor. Biz bu masanın baş aktörü olduk. Masadan kaçan hep Hafter oldu. Hafter'e bu kadar güçlü destek veren ülkeler masadan kaçarken Hafter'i ikna etti mi, etmek istedi mi, edebildi mi? Bizce ikna etmek istemediler, ikna etmediler.

ALMANYA'YA LİBYA UYARISI

Silah ambargosu için Almanya'nın gözlem gemisi gönderecek olmasına değinen Çavuşoğlu, "Bazı AB ülkeleri bu işlerden rahatsız. Malta cesur davrandı İrini operasyonundan çıktı. Almanya, taraf olursa, tarafsızlık ortadan kalkar. Berlin zirvesinin de meşruiyeti ortadan kalkar. Hafter'e havadan, Mısır üstünden, Doğu'dan gelen silahlar denetlenmiyor. Fransa kendi verdiği silahları denetler mi? Hayır. Almanya'nın adımı bundan dolayı yanlış bir adım atıyor." dedi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver