Zanka

Yeni tip corona virüs salgınının Aralık ayında Wuhan’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Kısa bir zamanda dünyayı saran virüs, şu anki merkez üssü ABD’de ilk kez 20 Ocak’ta görülmüştü. Ancak işin aslı farklı olabilir. ABD’li bilim insanları, son 5 yıla ait milyonlarca kayıt inceledi. Kayıtlarda en dikkat çeken durum ise Aralık ayından Şubat ayına kadar; yüksek ateş, soğuk algınlığı, öksürük ve akciğer yetmezliğiyle hastaneye yapılan başvurulardaki yüksek artış…

Sahip olduğu 6 milyon 590 bini aşkın vaka ve 200 bine yaklaşan ölü sayısıyla dünyada yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinden en kötü etkilenen ABD’de, çarpıcı bir araştırma yapıldı.

California Universitesi Los Angeles (UCLA) ve Washington üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, erken dönem Covid-19 hastalarının belirtilerini aramak için California eyaletindeki son 5 yıla yönelik 9, 5 milyondan fazla ayakta tedavi ziyareti ve yaklaşık 575 bin acil servis kaydı incelendi.

BENZER SEMPTOMLARDA ARALIK AYINDAKİ CİDDİ ARTIŞ

Bilim insanları 22 Aralık’tan Şubat ayının sonuna kadar yüksek ateş, soğuk algınlığı, öksürük ve akciğer yetmezliği gibi Covid-19 benzeri semptomlarla hastanelere başvuranların sayısında yüksek artış gördü.

“RESMİ VAKANIN AÇIKLANMASINDAN ÖNCE DÜZİNELERCE İNSANI TEDAVİ ETMİŞ OLABİLİRİZ”

Öte yandan, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yetkilileri, 19 Ocak’ta Wuhan kentinden Washington’a dönen bir adamın corona virüs testinin pozitif çıktığını açıklamış ve ülkede ilk vaka olarak kayıtlara geçmişti. Ancak, çalışmanın yazarları, o zamana kadar geçen yaklaşık bir aylık süre içinde UCLA doktorlarının farkına varmadan düzinelerce COVID-19 hastasını tedavi etmiş olabileceğini yazdı.

Araştırmacılar, geçen yılın sonunda corona virüs salgını henüz bilinmediği için hastalara herhangi bir teşhis testi yapmadıklarını, bu yüzden doktorlar SARS-CoV-2 olarak bilinen virüsle enfekte olmuş karşılaştıklarında bunu anlamamış olabileceklerini belirtti.

DİĞER ARAŞTIRMALARLA TUTARLI

Öte yandan bilim insanları corona virüsün geçen Aralık ayından beri California’da yayılıyor olması durumunun, UCLA tesislerine yapılan yüksek hasta ziyaretlerinin nedenine açıklık getirdiğini ve bölgede yapılan farklı araştırmalarla tutarlılık gösterdiğini söyledi.

UCLA’dan Profesör Dr. Joann Elmore, “Aralık 2019'un sonlarından başlayıp Şubat 2020'ye kadar devam eden zaman diliminde solunum şikayetleri olan hastaların sayısının önemli önemli ölçüde artması Covid-19’un toplumda bilinenden daha önce yayıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

SALGININ ÇİN'DE BAŞLADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Diğer taraftan, dünya genelinde 28 milyonu aşkın insanın enfekte olmasına ve 914 bin aşkın kişinin ölümüne yol açan salgının Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentindeki bir hayvan pazarında başladığı düşünülüyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver