Zanka

Korona virüs salgını sürecinden birçok sektör olumsuz etkilendi. Özellikle sanat faaliyetleri durdu, birçok tiyatro iflasın eşiğine geldi. Ne var ki bu duruma sanatçılar hariç kimsenin sesi çıkmadı. İstanbul’da alınan son yasak kararı, sanatçılar için bardağı taşıran son damla oldu…

Her ne kadar dile getirilmese de salgın süreci, sanatçılar için büyük bir yıkıma neden oldu. Aylarca perdeler açılmadı, normalleşmenin ardından neredeyse tüm işletmeler kapılarını açtı ama sanatçılar bu kez de açık hava etkinliklerini beklemeye başladı.

İstanbul’da konserler, tiyatrolar, gösteriler tam anlamıyla olmasa da ufak ufak yeniden başlamışken ve etkinlik takvimleri oluşturulmuşken kötü haber yine geldi. İl Hıfzıssıhha Meclisi'nin kararıyla açık alanlarda yapılacak her türlü etkinlik yasaklandı.

Ayasofya Cami’nde milyonlarca kişi dip dibe namaz kılarken, günlük hayatta toplu taşımalarda üst üste yolculuk yapılırken, yeme-içme yerlerinde sıfır mesafe oturulurken; her türlü tedbirin alındığı, sosyal mesafe kurallarına uygun oturma düzenlerinin oluşturulduğu, maskelerin çıkarılmadığı etkinliklerin yasaklanması sanatçıları isyan ettirdi.

Valiliğin duyurduğu kararda ilk olarak 12 Eylül denmişti ancak sonrasında bu tarih 14’üne ertelendi. Ayın 12’sinde “AKP İstanbul 100 Bin Yeni Üye Programı” yapılması tepkilerin boyutunu daha da artırdı ve erteleme gerekçesinin bu program olduğu ileri sürüldü.

Birçok sanatçı duruma sosyal medya hesabından tepki göstermeye devam ediyor. Son olarak usta sanatçı Genco Erkal, sosyal medya hesabından yaşananlara tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bunlar karar vermişler, fırsat bu fırsat tiyatroyu bitirecekler. Covid-19’dan ağır bir darbe yemiş olan tiyatro sanatı zaten 5 aydır can çekişiyordu. Sağlık kurallarına titizlikle uyarak gerçekleştirilen açık hava gösterileri azıcık oksijen sağlayacak derken son darbe işi bitirdi”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver