Zanka

İşsizlik ve enflasyon rakamlarıyla tartışmalara konu olan TÜİK, aldığı yeni bir kararla yeni bir tartışma yaratacak gibi görünüyor. O karara göre; "tüketici güven endeksi" hesaplamasında kullanılan "işsiz sayısı beklentisi" ve "tasarruf etme ihtimali", hesaplamadan çıkarıldı…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “tüketici güven endeksi” hesaplama yönteminde değişikliğe gitti.

Kurumdan yapılan açıklamada, söz konusu endeksin dört alt endeksi arasında yer alan, gelecek 12 aylık döneme ilişkin “işsiz sayısı beklentisi” ve “tasarruf etme ihtimali” endeksleri hesaplamadan çıkarıldığı bildirildi.

Bu endeksler yerine “geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu” ve “gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi” endeksleri hesaplamaya dahil edildi.

“AVRUPA KOMİSYONU TAVSİYE ETTİ”

Açıklamada, “Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü’nün (DG ECFIN) tavsiyeleri doğrultusunda ve endeksin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla Tüketici Güven Endeksi'nin hesaplama yöntemi güncellenmiştir” denildi.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?

TÜİK, tüketici değerlendirmelerini, beklentilerini ve eğilimlerini ölçmek üzere tüketici eğilim anketini uygulamakta, bu anket sonuçlarını kullanarak aylık olarak tüketici güven endeksini hesaplıyor.

Avrupa Birliği metodolojisi ile tam uyumlu olarak hazırlanan tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin; maddi durum, genel ekonomik durum, harcama ve tasarruf eğilimleri gibi konulardaki mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ölçülüyor.

Tüketici eğilim anketinde bulunan 18 soru için dört alt endeks ve bu endekslerin aritmetik ortalaması hesaplanıp yayımlanıyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver