Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Hepimiz Amerikan dizilerini az çok takip ediyoruz. Netflix ülkemize uğramadan evvel dünyada sadece ABD dizileri var gibi hissediyorduk.

Birçok ülkenin ilginç dizileri varmış meğer. Dark dizisi Meral Akşener tarafından izlendiğini Twitter’den öğrenmiş olduğumuzda, ‘Bu ülkede daha nasıl diziler var?‘ diye merak ettik ve onun için Alman dizilerini mercek altına alıp sizin için süzgeçten geçirdik. Burda tanıttığımız diziler size yabancı gelebilir, çoğunu Netflix‘de bulamayabilirsiniz. Eski olabilir ama bu dizilerin çok ciddi bir seyirci kitlesi var.

1) Tatort (Olay Yeri)

1970‘den beri Pazar günleri yayınlanan kriminal bir dizi. Her hafta farklı bir şehrin kriminal polis ekipleri cinayet olaylarını çözer. Almanlar Pazar akşamları büyük bir heyecanla bu diziyi takip eder. Tatort‘un özelliği karakterlerin gerçekliği ve komiserlerin çalkantılı özel hayatları dizinin içinde işlenmesi. Çoğu zaman saplantılı ve tuhaf hobileri olan orijinal karakterler dizide yerini alır. Bu yapımda tornadan çıkmış yakışıklı süper kahraman komiserleri pek göremesiniz.

2) Der Tatortreiniger (Olay Yeri Temizleyicisi)

Cinayet mahalini kimin temizlediğini hiç aklınızdan geçirdiniz mi? Almanya’da bunun için bile özel görevli bir kişinin olduğunu biliyor muydunuz? Bu dizi işte böyle bir görevlinin ilginç işini anlatıyor. Kara mizahın bol olduğu bir dizi. Her bölümde hayatını kaybeden kişinin yakın çevresine ışık tutulur ve bu kişiler baş kahramanımızın işini yerine getirmesini hayli zorlaştırırır ama aynı zamanda birçok renkli kişiyle tanışmasına şahit oluruz.

3) Derrick

Yaklaşık 101 ülkede yayınlanmış olan kriminal dizi. Münih ve çevresinde geçer. Zengin ve kültürlü kişilerin cinayet işlerken ve bunu örtbas etmekle meşgul olurken karşılarına Derrick gibi kurnaz bir komiserin çıkmasıyla planlarının altüst olması işlenir. Fransa ve İtalya‘da bu dizi oldukça popülerdir. Dizinin başrol oyuncunun gençliginde Waffen-SS‘de görev aldığı ortaya çıkmasından sonra bu dizi Alman televizyonunda bir daha yayınlanmamıştır.

4) Ein Fall für zwei (İki Kişilik Bir Olay)

Bir avukat ve bir detektifin kriminal olayları sıra dışı bir şekilde çözdüğünü ele alan bir yapım. Detektifi canlandıran Claus Theo Gärtner Almanya‘nın en sevilen televizyon kişiliği sayılır. Aşağı yukarı her bölümde sopa yer ve bir yerleri kırılır. Frankfurt ve çevresinde geçen dizide detektifimiz adli olayları aydınlatmak için Frankfurt‘un gece hayatına dalar ve hayatını çoğu kez tehlikeye atar.

5) Türkisch für Anfänger (Başlayanlar İçin Türkçe)

Bizim Aile filmini tanımayan yoktur. İşte bu dizi az çok Bizim Aile‘nin Alman – Türk versiyonudur. Polis memuru Türk bir baba ve iki çocuklu Alman bir annenin ailelerini birleştirmesiyle başlayan, kültür çatısmalarını gerçekçi bir yaklaşımla ele alan bir dizi. Yaklaşık 70 ülkede yayınlanmış bir yapım. Dizinin Türk çocukları bir Tunuslu ve bir İranlı tarafından canlandırılmaktadır. Baba çocuklarıyla Türkçe konuşurken, çocuklar babalarına hep Almanca karşılık vermesi dizinin tuhaf bir yönüdür.

6) Der Alte (İhtiyar)

1976 yılından beri yayınlanan kült olmuş bir dizi. Az çok Komiser Kolombo‘yu andırır. Yaşlı bir komiser komplike cinayet olaylarını insan psikolojisini mükemmel bir şekilde okuyarak ve büyük bir ustalıkla çözdüğüne şahit oluruz. Şimdiye kadar 4 değişik aktör bu rolü canlandırmıştır. Fransa’da ‘Le Renard ‘(Tilki) ismi altında yayınlanmaktadır. Dizi halen devam etmektedir.

7) Auf Achse (Yolda)

İki kamyon şoförünün yabancı ülkelerde geçirdiği maceraları işleyen bol aksiyonlu dizi. Beşinci sezonu tamamen Türkiye‘de çekilmiştir. Dizi ekibi zorlu şartlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Çoğu zaman çekim izni verilmemiş ve senaristler çekim sırasında senaryoyu değiştirmek zorunda kalmıştır. Dizinin başrol oyuncuları arasında yemek yüzünden kavga çıkınca Rüdiger Kirschstein diziden ayrılmıştır.

8) Timm Thaler

Etrafı tarafından sevilen ve kahkasıyla herkesin gönlünü fetheden bir çocuğun hayatı birden altüst olur. Zengin ve çok ciddi kişiliğe sahip bir baron bu çocuğa inanılmaz bir teklifte bulunur. Kahkasını ona satmasını ister. Kahkasına karşılık her girdiği iddiadan galip geleceğini teklif eder. Yayınlandığı zaman Alman izleyicilerini ekran başına kilitleyen fantastik bir dizi. Çocuğun rolünü canlandıran Thomas Ohrner bir daha aynı başarıyı yakalayamamış ve hep bu rolüyle anılmıştır.

9) Parole Chicago

Oscar ödüllü Christoph Waltz‘ın ilk ekran deneyimi. 30‘lu yıllarda Berlin‘de geçen hikayede dünyanın en iyi dolandırıcıları olmak isteyen iki kafadarın beceriksiz ve sakarlıklarla dolu hikayesi anlatılır. Her bölümün başında muhteşem bir dolandırıcılık fikriyle işe koyulurlar ama sonu her zaman kodeste biter.

10) Morgen hör ich auf (Yarın Bırakıyorum)

Breaking Bad’in Alman versiyonu desek abartmış oluruz ama yine de hikaye olarak benzer bir dizi. Matbaacılık yapan bir aile babasının işleri iyi gitmemektedir ve onun için iş yerini kapatmak zorunda kalır. Babamız matbaasında sahte para basmaya başlar. Paranın kalitesi o kadar iyidir ki gerçek paradan hemen hemen hiç farkı yoktur. Olaylar mafyaya kadar uzanmaya başlar ve komplike bir hal alır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11822