Zanka

Mehmet Aycan

Twitter Instagram


Mehmet Aycan

                                                 "Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz"
                                                                                           Süleyman Demirel

Mesele 13: Çocuklarıma Mektup

   Canım çocuklarım, bu size bugünden mektubumdur.

   Sizleri hep seveceğim. Ama bu böyle olması gerektiği için değil, gerçekten tüm benliğimle seveceğim. İyi yaptıklarınızla, kötü yaptıklarınızla, hatalarınızla.  Ama hata yapmaktan korkmayın. İnsan hata yapabilir, bu hiçbir şey yapmamaktan her zaman daha iyidir.

   Düşmekten korkmayın. Ama yükseldiğinizde korkun. Çünkü insan yükseldiği zaman her şey ona küçük görünmeye başlar. Ne kadar çok yükselirseniz her şey size o kadar küçük gelmeye başlar. Ve bu gerçekten olduğunda asıl küçülenler siz olursunuz.

   Zengin olabilirsiniz. Bu hakkınız da olabilir. Ama başkalarının fakirliğini görmezden gelmeyin. Komşunuz açsa, kendinize ejder meyveli sofralar kurmayın. Aç kalmayın, üzülürüm ama her tıka basa doyduğunuzda, sizin sayenizde ihtiyacı olan birinin de böyle doyduğundan emin olun.

   Kimsenin ne yaşadığını bilmeden, onların acılarını ya da sevinçlerini asla ama asla hafife almayın. Bildiğinizi düşünseniz bile kimsenin kalbini tam olarak bilemezsiniz.

   Kalp kırmayın. Dövüşün, kızın, bağırın. Ama kalp kırmayın. Özür dileyin. Ama özür dilemeyi hafife almayın ve her hatanızda özre sığınmayın. Bazen hatalarınızın yükünü çekmeyi kabullenin.

   Dinlemeyi öğrenin. Meselenin sizin değil karşınızdakinin meselesi olduğunu bilerek dinleyin. Tavsiye vermek için değil anlamak için dinleyin. Çünkü birini anlamak, onun sevincini ya da üzüntüsünü hissetmek, ona vereceğiniz tüm tavsiyelerden çok daha iyidir.

   Öfke sizi ancak zarara uğratır. Ama kötülüğe, açlığa, savaşa öfke duyabilirsiniz. Öfkenizi akılla birleştirmedikçe, ancak kendinize zarar verirsiniz.

   Kendinizi sevmeyi asla ama asla ihmal etmeyin. Unutmayın ki siz varsanız diğer insanlar vardır.

   Sevgi her zaman en büyük ilacınız olacaktır. Ama hayat zordur, insanın sevgisinin de bazen bir sınırı vardır. Bunu hak edecek insanlara verin. Unutmayın, fırsatını bulursa herkes herkesi yaralayabilir ama fırsatını bulursa, bunu önleyecek sevgidir.

   Merhamet, en gösterişli mücevherden daha değerlidir. Bir insan merhametliyse, ona güvenin.

   Hayvanları sevin, iyi davranın, kötü davrananlarla mücadele edin.

   Doğa bu hayatta en büyük yoldaşınız. Doğaya zarar vermeyin.

   Okuyun, gezin ve eğlenin!

   Sizi seviyorum.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
95