Zanka

Türkiye’den 2017’den bu yana Wikipedia sitesine erişim yapılamıyor. Sitenin sahibinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru kabul görmüştü ve erişim engelinin kaldırılmasına karar verilmişti. Peki Wikipedia’ya ne zaman yeniden erişim sağlanacak? İşte son gelişmeler…

“Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi” (Foreign involvement in the Syrian Civil War) ve “Devlet destekli terörizm” (State-sponsored terrorism) içerikleri nedeniyle, Türkiye 29 Nisan 2017'de internet ansiklopedisi Wikipedia’ya erişimi engellemişti.

Türkiye’de erişime kapatılan Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Bu başvuruyu geçen ay gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’nın Türkiye’de erişiminin engellenmesinin bir hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı öğrenilmişti.

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıkladı ve kararda şu ifadelere yer verildi:

*Başvurucunun erişimin engellenmesi kararına karşı yaptığı itiraz, içeriklerin ‘Devletin itibarını zedelemiş olması' gibi hangi sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' kapsamında ele alındığı anlaşılmayan bir gerekçeyle reddedilmiştir.

*Bu durum söz konusu kavramların geniş yorumlandığını düşündürtmektedir.

* Wikipedia'ya Türkiye'den erişimin engellenmiş olması sadece içerik sağlayıcı konumunda olan birinci, başvurucunun bilgi ve fikirleri yayma hakkına müdahale oluşturmamış, aynı zamanda Türkiye'deki kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişime hakkını da sınırlandırmıştır.

Mahkemenin kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletmesiyle birlikte Wikipedia yeniden erişime açılacak.

Anayasa Mahkemesi, kararı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne de gönderdi. Yerel mahkeme, AYM kararı doğrultusunda, erişimin engellenmesi kararını kaldıracak.

Yerel mahkemenin kararının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye’deki internet sağlayıcılarına talimat verecek.

İnternet sağlayıcıların, DNS’lerini yenilemesinin ardından Wikipedia erişime açılacak.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver