Zanka

Tarihi çok uzun yıllara dayanan ve Kadıköy’ün simgelerinden biri olan tarihi Rexx Sineması kapandı…

İki yıl önce kira bedelinin çok yüksek olmasından dolayı kapatacağı söylenen ancak gösterime devam eden Kadıköy’deki Rexx Sineması, corona virüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında bir süredir kapalıydı.

Sinema, bina sahibinin kira sözleşmesini uzatmaması nedeniyle artık tamamen kapandı. Halihazırda kapalı olan sinemanın tahliyesine de başlandı. Binanın yeniden sinema salonu olarak hizmet verip vermeyeceği ise henüz belli değil.

Haber sinemaseverleri ve Kadıköylüleri derinden üzdü. Bu sinemada birçok anısı olduğunu belirten sinemaseverler, kararın tekrar değerlendirilmesini talep ediyor.

REXX SİNEMASININ TARİHİ

Rexx Sineması, aslında Kadıköy’de varlığı bilinen en eski tiyatro salonu ‘Apollon Tiyatrosu’dur. Kadıköy Rum cemaati tarafından, Banker Zanni Stefanos Skilitçis’in bağışladığı arsa üzerine 1873 yılında yaptırılmıştır.

Apollon Tiyatrosu’nun tiyatro tarihimiz açısından en büyük önemi ise, 1920 sonbaharında ilk Türk kadın oyuncu Afife’nin “Yamalar” piyesinde sahneye çıktığı tiyatro olmasıdır.

1930'larda ise Hale Sineması adıyla işletilen aynı yerdeki salon, 1961'de yıkıldı. Yeni yapı Reks sineması adıyla 1962 yılında hizmete girdi. Mimar Maruf Bey tarafından tasarlanan bina, yıllarca Kadıköy'ün referans yapılarından biri oldu. Sinemanın adı 1996 yılında Rexx olarak değişti.

Rexx Sineması’nın bahçesinde Afife Jale'ni büstü bulunuyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver