Zanka

TFF, liglerin yeniden başlaması için 12 Haziran’ı işaret etti. Bu tarihin erken olduğunu düşünenlerin sayısı ise oldukça fazla. Bakan Koca, “Onların sorumluluğundadır” diyerek topu TFF’ye atmıştı ve bu açıklama Bilim Kurulu’nun da kararı desteklemediğine yorulmuştu. Bilim Kurulu’nun öne çıkan isimlerinden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da net konuştu ve kararın erken olduğunu söyledi. “Kesinlikle doğru bulmuyorum” diyen Ceyhan, riskin soyunma odasında çok fazla olduğunu söyledi…

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kısa bir süre önce bir kısmını yayınladığı 'Futbola Dönüş Öneri Protokolü'nün tamamını bugün yayınladı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dönüş sürecini ve riskleri Sabah Spor’a değerlendirdi. Riskin saha içerisindeki mücadeleden ziyade ortak alanlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, şöyle konuştu:

"Böyle bir ortamda futbol oynamaktan çok sağlık ön planda... Temas oyunu olmasından daha riskli olan faktörler var; ortak kullanım alanları. Takımların kamp esnasında birlikte hareket etmelerinin yanı sıra soyunma odası faktörü de büyük risk taşıyor.

Solunum ile bulaşan bir hastalık ile mücadele ediyoruz... Bu durumda iki kişi ya da daha fazla kişinin 1 dakikadan fazla bir sohbet yapması demek hastalığın yayılmasına ortam hazırlamak anlamına geliyor.

Risk sahada daha az. Çünkü anlık pozisyonlardan oluşan bir oyun bu. Daha fazla süre temas gerçekleşirse risk de aynı oranda artıyor. Dikkat çekilmesi gereken nokta saha değil ortak alanlar.”

“TEMİZLİK MALZEMESİ OLMASI RİSKİ ORTADAN KALDIRMAZ”

Yayınlanan protokole göre ortak alanlarda dezenfektan ve sabun konusunda kurallar belirtildi ve bu konuda hassas olunacağı söylendi. Ancak görünüşe göre bu kurallar hiç de yeterli değil. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bunun nedenini ise şu örneklerle anlattı:

"Mesela bir futbolcu stadyum içerisinde kullandığı tuvaleti, kapı kollarına kadar dezenfekte edip çıkacak mı? Hayır. Dolayısıyla temizlik malzemelerinin bulunması demek bu riski ortadan kaldırmak demek değil.

Bu durumun bir de çok önemli olan seyahat noktası var. Burada futbolcular, teknik ekip, basın mensupları hepsi risk altında olacak.”

LİGLER NE ZAMAN BAŞLAMALI?

Çok tartışılan 12 Haziran tarihini de değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi, oldukça net konuştu ve “Kesinlikle doğru bulmuyorum” dedi. Peki ligler ne zaman başlamalı? Ceyhan kritik soruya şöyle yanıt verdi:

"Vaka sayısının 10'lu rakamlara inmeden böyle bir karar alınmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Çok dikkat etmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz.

Size bir örnek vereyim... Lig başladı, lider takım oyuncusunda pozitif vaka tespit edildi diyelim. Bu durumda takımın en az 2 hafta karantinaya alınması lazım. Peki, o zaman ne olacak?

Bakın Japonya, önümüzdeki yıla ertelediği olimpiyatlar için bile endişeli. Korkuyorlar... Ama baktığımızda Türkiye'de maçların başlaması kararı verildi."

“TFF İÇİNDE SALGINLA İLGİLİ BİR UZMAN YOK”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan TFF’ye önerilerde de bulundu:

"TFF içerisinde enfeksiyon hastalıkları uzmanı ya da salgın hastalıkları ile uzmanlaşmış biri yok. Genelde ortopedi uzmanları var ve bu alan dışı konuyla ilgili olarak alınan karar doğru değil.

Pandemi Danışma Kurulu kurulması gerekiyor. Tüm bu önlemler alınmazsa daha kötü senaryolarla karşılaşabiliriz."



Bu içeriğe emoji ile tepki ver