Zanka

Rehber güncellendi, sinema ve tiyatrolarda yeni normal kuralları belli oldu. Buna göre bilet işlemlerinde online satışa ağırlık verilecek. Salon kapasitesi yüzde 60’ı aşmayacak, salon içerisinde de maske takmak zorunlu olacak. Klimalar ise açılmayacak… Söz konusu tedbirler içerisinde tiyatrocuları en zorlayacak konu ise kapasite sınırı. Pandemi sürecinde perde kapatan ancak vergi ödemeye devam eden tiyatrolar, yüzde 60 seyirciyle gelirlerinde yeniden büyük kayıp yaşayacak…

Sağlık Bakanlığı'nca 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' güncellenerek rehbere; ‘Kovid-19 kapsamında sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerle ilgili alınması gereken önlemler’, ‘Kovid-19 kapsamında ilkyardım eğitimlerinde alınması gereken önlemler’, ‘Kovid-19 kapsamında ölçme/değerlendirme amaçlı yapılan sözlü sınavlarda/mülakatlarda alınması gereken önlemler’, ‘Kovid-19 kapsamında kurum ve kuruluşlar tarafından ölçme/değerlendirme amaçlı yapılan yazılı sınavlarda (ulusal sınavlar hariç) alınması gereken önlemler’, ‘Kovid-19 kapsamında plazalar ile ilgili alınması gereken önlemler’ başlıkları eklendi.

BİLETLEME ONLİNE ORTAMDA YAPILABİLECEK

Buna göre sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerin yapıldığı yerlerin girişine Kovid-19 önlemleri ile ilgili afişler asılacak. Girişlerde ve içeride el antiseptiği bulundurulacak.

Biletleme işlemlerinin tüm aşamaları mümkün olduğunca online ortamda yapılabilecek şekilde düzenlenecek. Online biletlerin etkinlik yerinin girişlerinde teması engellemeye yönelik barkod veya karekodlu olmasına önem verilecek.

Gişe sırasında kalabalık oluşmasını engellemek için şeritlerle tek kişilik sıralar oluşturularak, her sıra arasına da en az 1 metre mesafe koyulacak. Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek.

KALABALIKLAR ENGELLENECEK

Rehbere göre; girişlerde sosyal mesafe, maske takma, el hijyeni, izleyici alanlarının düzenlenmesi ve gösteri alanlarının boşaltılması konularında anonslar yapılacak.

Birden fazla salon bulunan sinemalarda kalabalığı önlemek için seans başlangıç ve bitişleri ile film araları birbirinden farklı zamanlarda olacak şekilde planlanacak.

SALON KAPASİTESİ YÜZDE 60’I AŞMAYACAK

Seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılarak salon kapasitesi yüzde 60’ı aşmamak kaydıyla sosyal mesafe planına uygun oturum düzeni sağlanacak.

KULİS ZİYARETİ OLMAYACAK

Kulislere ziyaretçi ya da hediye kabul edilmeyecek. Zorunlu haller dışında sanatçı ve görevlilerin maske takması sağlanacak.

MASKESİZ İZLENMEYECEK

Sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerin yapıldığı yerlere maske takılarak girilecek, içeride de takılması sürdürülecek ve gösterim süresince maskeler çıkarılmayacak. 2 yaş üstü çocukların da kendilerine uygun maske takmaları sağlanacak.

FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK YASAK

İzleyicilerin sanatçıyla fotoğraf çekilmeleri yasaklanacak, bu durum bilet satışı esnasında ilan edilecek, gösteri başlarken ve gösteri sonunda sosyal mesafenin ihlaline sebep olacak davranışlardan kaçınılacak.

KLİMALAR ÇALIŞMAYACAK

Ortamların temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilecek. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan iş yerlerinin havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek.

Salon klimaları ve vantilatörler kullanılmayacak.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver