Zanka

4 kez ertelenen 1.4 milyar dolarlık yatırımda son perde… Alman otomobil devi, Türkiye’de fabrika kurmamaya karar verdi…

Alman Automobilwoche’nin haberine göre; Volkswagen, Türkiye’de fabrika kurma kararından vazgeçti. Manisa’da üretilmesi düşünülen yeni nesil Passat ve Suberb modellerinin Slovakya’daki mevcut fabrikada üretilmesine karar verildi.

Türkiye'de 1.4 milyar dolarlık yatırımla de yeni otomobil fabrikası kurup kurmama konusundaki kararını 1 yıl içinde 4 kez erteleyen Alman otomotiv devinin, bu yatırımdan vazgeçme nedeni ise pandemi süreci sonrası otomotiv sektöründeki ciddi daralma oldu.

DAHA ÖNCE HANGİ SEBEPLERDEN ERTELENMİŞTİ?

1) Alman şirket ilk olarak ekim ayında Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türkiye'deki otomobil fabrikası yatırım planını ertelediğini açıklamıştı.

2) Kasım sonunda bu kez VW CEO’su Herbert Diess, Manisa'ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekâtı’na dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yapmış ve kararın ertelendiğini söylemişti.

3) Volkswagen, aralık ayında yaptığı açıklamada ise fabrika yatırım kararını şubat ayında vereceğini açıklamıştı.

4) Şubat ayında ise konuya yakın bir şirket kaynağı Reuters’e yaptığı açıklamada, “Hala zamanımız var ve bu kararı kesinlikle yıl ortasına kadar verebiliriz” açıklamasını yapmıştı.

MANİSA'DA ŞİRKET KURULMUŞTU

Manisa'ya yapılacak olası yatırımın 1.4 milyar dolar civarında olduğu ve kapasitenin 300 bin adedi bulacağı açıklanmıştı. Volkswagen, 2 Ekim'de Manisa'da 943 milyon 500 bin TL sermayeli ‘Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ' unvanlı şirket kurmuş, şirketin Ticaret Siciline kaydı, kurulacak fabrikayla ilgili ilk adım olarak değerlendirilmişti.

Manisa'da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık dört bin kişilik istihdam yaratması öngörülüyordu. 2020 yılı sonunda yapımına başlanması planlanan fabrikanın 2022'de üretime geçmesi bekleniyordu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver