Zanka

Çin’de görülen hıyarcıklı (bubonik) veba hastalığı, yeni bir salgın riski endişesiyle dünyayı ayağa kaldırdı. Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre bu hastalık yüksek risk taşımıyor. Ancak kurumun corona virüs salgını başındaki tutumu düşünüldüğünde, bu açıklamaya ne kadar güvenileceği ise tartışma konusu…

Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Bayan Nur kentinde bir kişide hıyarcıklı veba görüldüğü bildirilmişti. Kentte sağlık uyarı sisteminde en düşükten bir üst seviye olan üçüncü seviye tehlike alarmı verilmişti. Tehlike alarmının yıl sonuna kadar geçerli olacağı belirtilmişti.

Çoğunlukla kemirgenlerde yaşayan bir bakterinin neden olduğu bilinen veba, tedavi edilmediği takdirde ölümcül oluyor. Hıyarcıklı veba ise hastalığın insanlara bulaşabilen en yaygın şekli. Bu adı, bulaştığı insanın lenflerinde, kasıklarında ve koltuk altlarında oluşan hıyarcık şeklindeki acılı şişliklerden alıyor.

2010 ile 2015 yılları arasında dünya çapında 3 bin 248 vaka bildirildi ve bunların 584'ü hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Çin'de görülen hıyarcıklı veba hastalığının yüksek risk taşımadığını ve vaka sayıları göz önünde bulundurulduğunda hastalığın kontrol altında olduğunun görüldüğünü söyledi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver