Zanka

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine tepki gösteren Yunanistan’dan, skandal açıklamalar peş peşe geldi. Aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi ve Yunanistan Tarım Bakanı Voridis, Ayasofya’ya misilleme olarak Atatürk’ün Selanik’teki evini soykırım müzesine dönüştürmeyi gündeme getirdi. Bu skandal talebe Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar cephesinden bir tepki gelecek mi merak konusu…

Türkiye’nin Ayasofya’yı ibadete açma kararı dünyada büyük ses getirdi. Batılı ülkelerden tepki gelirken İslam coğrafyası kararı destekleyen açıklamalar yaptı.

Yunan Başbakanlığından yapılan açıklamada, “Bu karar, bu anıtı dünya mirası olarak kabul eden herkesi rencide eden bir tercih olmuştur” dendi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi yaptı. Yunan kaynaklar Bartholomeos’a “destek ve dayanışmasını” dile getiren Miçotakis’in, Ayasofya için önümüzdeki günlerde yabancı liderlerle telefon görüşmeleri yapacağını söyledi.

Ayasofya’nın ibadete açılma kararının ardından adeta ateş püsküren Yunanistan’da aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi’nden ise skandal bir talep geldi. Parti tarafından yapılan resmi açıklamada, “Hiçbir Türk mahkemesi Ayasofya’nın karakterine hakaret edemez. Buna karşılık olarak Yunanistan, Mustafa Kemal’in evini bir soykırım müzesine çevirmeli” ifadesi yer aldı. Açıklamada müzenin sözde Pontus soykırımında yaşamını yitirenlere adanması gerektiği de iddia edildi.

Bir diğer skandal açıklama da Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis’ten geldi. Yunan Mega televizyonuna konuşan Voridis, Ayasofya konusunda “Hem Yunanistan hem de uluslararası toplumun bir cevap vermesi gerekir” dedi. “Atatürk Müzesi, Helenizm soykırımı müzesine dönüştürülebilir mi?” sorusuna ise “Mutlaka cevap verilmeli. Örneğin, böyle bir şey yapılabilir. Derhal de yapılmalıdır” yanıtını verdi.

Voridis, Türkiye’nin artık hiçbir batılı ülke ile iyi ilişkiler içinde olmakla ilgilenmediğini ileri sürerek “Batıya, Erdoğan’ın tamamen kontrolden çıktığını göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver