Zanka

Son dakika…

Danıştay, 1934 yılında alınan Ayasofya’nın müze olarak kullanılması kararını Cuma günü iptal etti. İptal kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir kararname çıkartarak Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açıldığını duyurdu. Karar dünya gündeminde geniş yankı uyandırdı.

Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye'nin Ayasofya'nın statüsünün değişmesine ilişkin kararı kınandı.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Önemli bir mesele de Ayasofya'ydı. AB Konseyi, Türkiye'nin bu kadar simgesel bir anıtı camiye geri dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecek" açıklamasında bulundu.

AB Yüksek Temsilcisi, birliğin dışişleri bakanlarının, Türkiye'nin kararı acilen gözden geçirmesi ve kararı tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini duyurdu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver