Zanka

Bu yıl Kurban Bayramı önceki yılların aksine korona virüsün gölgesinde yaşanacak. Uzmanlar bayrama sayılı günler kala sık sık uyarılarda bulunurken, bir uyarı da Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den geldi. Bayram ziyaretlerinin riski artıracağını anlatan Özlü, "Bayram seyahatleriyle virüs, büyük kentlerden Anadolu’ya yayılabilir" dedi…

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, korona virüs salgınının yayılma olasılığını hatırlatarak Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.

Bayram tatili nedeniyle büyük kentlerden küçük kentlere insan hareketliliği, hayvan pazarlarında ile kurban kesim yerlerinde kalabalıklaşma, bayram namazı ve bayramlaşmanın iyi yönetilmesi gereken riskler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlü, “Bayram seyahatleriyle, virüs, büyük kentlerden Anadolu'ya, kırsal alanlara yayılabilir. Toplu taşıma sırasında da bulaşma riski var. Turizm bölgelerinde oluşacak aşırı kalabalıklaşma ile de bulaşma olabilecektir” diye konuştu.

Kurban alım-satımlarında oluşabilecek risklere dikkat çeken Özlü, “Kurbanlık satın almak için çok sayıda kişinin, hayvan pazarlarını gezmeleri; görevli, satıcı, alıcı çok sayıda kişinin beraber bulunması; buralarda hijyenin sağlanmasındaki güçlük; telaş, acelecilik, sıcak gibi nedenlerle kurallara uyumun düşük kalması riski artıracaktır” uyarılarında bulundu.

Kurban kesiminin de risk teşkil ettiğini belirten Özlü, şunları söyledi:

“Kurban kesiminin, tüm mahalle ve köylerimizde yapılmasından tam olarak denetlenememesi; hisseli kesim nedeniyle çok sayıda kişinin bir araya gelmesi; kesim yerlerinin yetersizliğiyle, buralarda hijyenin sağlanmasındaki güçlük ve tedbirlere uyumun düşük kalması diğer risklerdir.

 Kurban etinin dost, akraba ve komşularla yenilmesi; bayramda yaşlıların ellerinin öpülmesi; bayram ziyaretlerinde temas, yeme içme; aile içinde, dost, arkadaş ve komşular arasında maske ve mesafe gibi tedbirlere uyumun düşük kalması da önemli risklerdir.”

“BAYRAM NAMAZI RİSKİ ARTIRACAKTIR”

Bayram namazıyla ilgili ise Özlü, “30 milyon yurttaşın bayram namazı için toplanması; secdede ağız ve burnun halıya teması; namaz sonrası bayramlaşmalar; camiye girip çıkma, abdest alma sırasında oluşabilecek yoğunlaşma; buralarda kurallara uyumun denetlenmesindeki zorluk da riski artıracaktır” dedi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver