Zanka

İBB’den alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen İstanbul’un simgelerinden tarihi Galata Kulesi’nde restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Ancak çalışmalarda skandal görüntüler ortaya çıktı. 1500 yıllık duvarlar inşaat aletleri ile yıkıldı. İBB suç duyurusunda bulundu…

165 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetinde olan 1500 yıllık tarihi Galata Kulesi, geçtiğimiz aylarda tartışmalı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Devrin ardından sessiz sedasız tarihi kuleyi müzeye çevirmek için restorasyon çalışması başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün başlattığı ve E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkıldığı ortaya çıktı.

Tarihi duvarların yıkım anının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, şunları kaydetti:

“İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir”

İBB SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

İBB Sözcüsü Murat Ongun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, konuyla ilgili suç duyurusunda bulduklarını açıkladı.

Olgun açıklamasında, “Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

KUŞ EVLERİ KAPATILINCA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Tarihi kuledeki restorasyon çalışması temmuz ayında da gündeme gelmişti. Kulenin etrafına kurulan iskele, birçok tarihi yapıda örneği görülen “kuş evi” olarak kullanılan duvardaki oyukları kapatınca “Galata Kulesi restorasyonu ebabilleri öldürmesin” sloganı ile imza kampanyası başlatılmıştı.

Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyon çalışmasının ertelendiğini açıklayarak “Kulenin dış bakımına kuşların göçme vaktine kadar ara veriyoruz” demişti.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver