Zanka

Asya turu kapsamında ziyaretlerine başlayan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, programına Tayvan’ı almadı…

ABD ve Çin arasındaki Tayvan geriliminde tansiyon, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a ziyarette bulunma ihtimali ile yükselmişti.

Diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını ‘egemenlik ihlali’ olarak gören Çin, Tayvan kıyılarına 125 kilometre mesafede bulunan Pingtan Adaları açıklarında füze atışlarının da olduğu bir askeri tatbikat yapmıştı. Buna karşılık ABD Donanması ise USS Ronald Reagan uçak gemisi görev grubunu Güney Çin Denizi'ne yönlendirmişti.

Gerilim tırmanırken, Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times'in eski Baş Editörü Hu Xijin ise çarpıcı bir paylaşımda bulundu. Pelosi'nin uçağına müdahale edilebilmesi gerektiğine yönelik kışkırtıcı mesajda, “Savaş uçaklarımız tüm zorlayıcı taktikleri uygulamalı. Bunlar hala yetersizse Pelosi'nin uçağını düşürmeleri bence uygun” ifadeleri yer aldı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 80. Grup Ordusu'nun resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise “Savaşa hazırlık” ifadesi kullanıldı.

PELOSI RİSKE GİRMEDİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya turu kapsamında yapacağı ziyaretler başladı. Temsilciler Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, ziyaret edilecek ülkeler arasında Tayvan’ın yer almadığı görüldü.

Açıklamada, “Bugün Kongre heyetimiz, Amerika'nın, bölgedeki müttefiklerimize ve dostlarımıza olan güçlü ve sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etmek için Hint-Pasifik'e gidiyor. Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'da barış ve güvenlik, ekonomik büyüme ve ticaret, COVID-19 salgını, iklim krizi, insan hakları ve demokratik yönetim dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı ve değerlerimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi tartışmak için üst düzey toplantılar yapacak” denildi.

Öte yandan Pelosi’nin ziyaret edeceği ülkeler arasında Tayvan’ın yer almamasının yanı sıra, ziyaret planının iptal olup olmadığına ilişkin de resmi bir açıklama yapılmadı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1