Zanka

Tek kelimeyle muhteşem…

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter gezegeninden yeni görüntüler yakaladı.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nden emekli profesör gezegen astronomu Imke de Pater, görüntüleri “Dürüst olmak gerekirse, gerçekten bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk. Jüpiter'in halkaları, minik uyduları ve hatta galaksileriyle birlikte ayrıntılarını tek bir görüntüde görebilmemiz gerçekten dikkat çekici” diye değerlendirdi.

Webb'in güneş sistemi gözlemlerinden sorumlu bilim adamı ve AURA'da bilimden sorumlu başkan yardımcısı Heidi Hammel, ise “Buradaki parlaklık yüksek irtifayı gösteriyor, bu nedenle Büyük Kırmızı Nokta'da ekvator bölgesinde olduğu gibi yüksek irtifa bulanıklıkları var. Çok sayıda parlak beyaz 'leke' ve 'çizgi', muhtemelen yoğun konvektif fırtınaların çok yüksek irtifa bulut tepeleridir” dedi.

“DÜNYA’YI YUTABİLECEK KADAR BÜYÜK FIRTINA”

NASA’dan paylaşılan bilgide de “Büyük Kırmızı Nokta, Dünya'yı yutabilecek kadar büyük bir fırtına. Bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor, çünkü çok fazla güneş ışığı yansıtıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Webb'in Jüpiter gözlemleri, bilim adamlarına Jüpiter'in iç yaşamına dair daha fazla ipucu verecek. 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver