İki ayaklı dostlarımızın “Hayvan Hakları Yasası” diye bağırdıkları bu günlerde, Irklarımızın ait olduğu ülkelere göre yaşasaydık haklarımız ne olurdu hiç merak ettiniz mi? Boyuma bakmadım, sizin için araştırdım…
İngiltere
İlk önce kendi cinsimin ait olduğu ülkeyle başlamak istedim. İngiltere hayvan hakları konusunda diğer ülkelere göre oldukça ileri seviyede. Bizleri “hissedebilen varlıklar” olarak adlandırıp, tanımlamaları bile başlı başına bir hak esasında. Hayvan satış devlet tarafından denetleniyor ve hatta kaç kez doğum yapılabileceği bile yasalarda belirtilmiş. Evcil hayvan satışı ise çok sınırlı sayıda ve sıkı denetimde. Yerel yönetimlerde bunun için komisyonlar var. Sahipsiz hayvan neredeyse yok. Hayvanlara işkence, zulüm ve dövüş yakalandığı takdirde 20.000 sterline kadar para cezası ve 6 aydan başlayan hapis cezası veriliyor. Diyelim ki kaçak bir hayvan soktunuz ülkeye, işte o zaman başınız belada çünkü hakkınızda soruşturma açılıyor ve kanun affetmiyor. Ömür boyu hayvan bakmanız bile yasaklanabilir. Uluslararası hukuk puanlamasında İngiltere’nin notu ‘A’.
Avusturya
2004 yılında düzenlenen bir kanunla haklarımız Avusturya’da sabitlenmiş. Bu kanundaki en sevdiğim tanımlama ise bizlerle sizlerin eşit olduğundan bahsetmeleri. Durum böyle olunca Uluslararası notları olan “A” yı sonuna kadar hak etmişler, değil mi? Hayvanların insanlarla bağ kurma ihtiyacını belirttikleri kanunda cezai yaptırımlar da oldukça fazla. Hayvana her hangi bir şekilde istismar durumunda 1 yıla kadar hapis cezası ve para cezaları bulunuyor. Eğer Avusturya’da yaşıyor olsaydınız bizi korkutmanın bile ceza olduğunu biliyor olurdunuz. Konu açılmışken söyleyeyim, biz de korkuyoruz!
Almanya
Almanya, Hayvanları Koruma Federal Yasası’nı ilk kabul eden ülkeler arasında. Hayvan öldürme ve/ya şiddet, istismar, acı çektiren kişiler için üç yıla kadar hapis cezası ve 3.000 ile 160.000 Euro arasında değişen para cezaları uygulanıyor.
İsviçre
En sona bırakmamım sebebi yasalarının tüm yasalara örnek olmasını gönülden istemem. Mesela İsviçre’de beni ne kadar severseniz sevin alıp bakamıyorsunuz. Daha önce evde evcil hayvan beslemediyseniz mutlaka sertifika almak zorundasınız. Ayrıca balık gibi sosyal birliktelik gerektiren hayvanları tek başına bakmak da yasak. Evcil hayvanlarla ilgili maddeler oldukça titizlikle hazırlanmış. Hayvanları Koruma Kanunu’na göre yapılan suçun büyüklüğüne göre 3 yıla kadar hapis cezası var. Para cezaları da oldukça yüksek. Tabi ki bu harika kanunun puanı “A”. Daha yüksek bir not olsa keşke…
Gelelim benim yaşadığım canım ülkeme… Şu an Türkiye’de hayvana yönelik işkence, her türlü şiddet, cinsel istismar, aç ya da susuz bırakmanın cezası 625 lira para cezası. Ve hayvanlar arasında sahipli sahipsiz ayırımı da var. Üstelik bu cezayı ödemezsen de hiçbir yaptırım uygulanmıyor.
Annem diyor ki düzelecek, herkes senin kadar şanslı değil. Haklı! Ben de şansımı sonuna kadar kullanıp Hayvan Hakları Yasa Tasarısını takip edip size ulaştırmaya devam edeceğim. Eğer bununla ilgili bir çalışmanız varsa beni de davet edin, birlikte çalışalım.