Gökyüzünün en parlak yıldızı Sirius yıldızı, bugün Güneş’le kavuşuyor. Peki Sirius yıldızı neden özel bir yıldız? Gerçekten kader değişimini mi temsil ediyor? İşte merak edilen soruların yanıtları…
Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan ve bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius, her sene Güneş’le kavuşuyor. Bu yılki kavuşum ise bugün gerçekleşecek.
Yılın en önemli gökyüzü olaylarından biri olan kavuşumun, kader döngülerini etkileyebileceği ve şans getireceğine inanılıyor.
Kuran-ı Kerim’de de Şi'ra yıldızı olarak geçen Sirius yıldızının önemini ünlü Astrolog Dinçer Güner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla anlattı.
İşte o paylaşımlar:
* #SİRİUS günü - Güneş ile Sirius birlikteliği;
Bugün özel bir gün. Çünkü bazı inanışlar göre tüm canlıların kaderinin mühürlendiğin, yazıldığı ya da değiştiriliği bir gün. Bu gerçekten öyle midir tartışır ama bu yıldızın özel olduğu bir gerçek.
* Peki neden özel bir yıldız biraz bundan bahsedeyim sizlere.
Sirius yıldızı bir çok medeniyette, ezoterik ve ökült bilgiler içinde en önemli yıldızlardan biridir. Kuran-ı Kerim’de adı Necm Suresinde Şi’ra yıldızı olarak geçer.
* Üzerine bir çok mitolojik hikayenin yazılmasının yanı sıra, eski mısır medeniyetinin en çok değer verdiği, özellikle gözlemleyip takip ettikleri yıldızdır. Sirius yıldızının ilk gözlenmesi ortalama 2000 yıl önce eski Roma İmparatorluğu dönemine denk gelir.
* Sirius’un ilk gözlemlendiği dönem aşırı sıcakların olmasından kaynaklı “Köpek Günleri” adlandırılırlar ve bu günümüze kadar gelmiştir. “Köpek terleten sıcakları “ deyimiyle veya Amerikalıların “Dog Day Afternoon” deyimi yine buradan gelmektedir.
* Yine Romalılar bu dönemde buğdayları hasta olmasın, ekinlerin bereketi artsın diye “Köpek” Kurban ederlerdir. Sirius yıldızı aşırı sıcaklar ve yangınlarla ve Mısır Medeniyeti etkisi ile de Sel ve su taşkınlarına işaret etmektedir.
* Genellikle Sirius'un köpek günlerinin sıcaklığını ürettiğine inanılır; ama bu bir hatadır, çünkü yıldız sadece güneşin ısısının en yüksek olduğu bir mevsimi işaretler.
* Yine Çinlilerin köpekleri katlettikleri festival yine bu yıldız ile ilişkilidir. Zira Çinliler bu yıldızdan nefret ederler. Peki öncelikle bu “Köpek” adlandırılması nereden gelmektedir?.
* Gökyüzünde Yengeç burcu Canis Major (Büyük Köpek ) Takım yıldızı ve Canis Minor (Küçük Köpek) takım yıldızlarından oluşur ve semboliğinde ki bu “Köpek” ismi takım yıldızlarının isimlerinden gelmektedir.
* Sirius yıldızı 14 Derece Yengeç burcunda yer almaktadır ve Güneş’in her sene 14 Derece yengeç burcuna gelip en sıcak günleri (Soltis) başlatması ile birlikte aslında yaz tam anlamıyla başlamış olur.
* Sirius sadece Kuran-ı Kerimde adı geçen bir yıldız olmasından dolayı kutsal değil, Eski Mısır medeniyetinin Keops-Kefren-Mikerinos piramitlerini bile bu yıldızı gözlemleyebilecek şekilde inşa edilmesinden dolayı da ayrıca kutsal bir yıldızdır.
* Tabii bunun yanı sıra Mısır’da ki bir çok piramidin içinde bu yıldızın sembolüne rastlanır sıkça. 5 Köşeli yıldız ve yarım daire iç içe. Eski Mısır’da bu yıldızın önemi aslında her sene Güneş/ Sirius’un yan yana gelmesi ile birlikte Nil Nehri’nin taştığını fark etmişlerdir.
* Veya Sirius yıldızının puslu gözlemlendiği senelerde ise veba gibi salgın hastalıklarının ortaya çıktına şahit olmuşlar. Hatta Mısırlılar takvimlerinin Sirius’un doğuşuna göre düzenlemişlerdir.
* Eski Yunanlılar, Sirius’un bu kaybolduğu dönemden sonra tekrar gökyüzünde belirmesinin sıcak ve kurak yazı haber verdiğine inanırlar ve ayrıca bunun canlılar üzerinde bitkileri solduran, erkekleri güçsüzleştiren, kadınları tahrik eden birtakım etkileri olduğunu sanarak kaygılanırlardı.
* Sirius parlaklık bakımından da gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Sirius’un Hint mitolojisinde ki hikayesine baktığımızda ise “Cennetin Kapısı” ve bu kapıya ulaşmaya çalışan farklı yeteneklere sahip 4 kardeş karşımıza çıkar. Bu 4 kardeşten sadece yanında evcil köpeğini taşıyan Cennetin Kapısına ulaşabilmiştir.
* Mısır'da adı Sothis idi ve Jüpiter, Kleopatra'nın babasının öldüğü gün olan MÖ 51'deki güneş tutulması sırasında Sirius ile kavuşum halindeyken; Dendera Zodyak'ında Jüpiter ile birlikte tasvir edildi.
* Eski Mısır takvimi, yaklaşık 30 günlük ay döngülerine ve sabit yıldız Sirius'un sarmal yükselişine dayanıyordu.
* Bu “Köpek Yıldızı” uğursuz bir ilişkiye sahip olsa da, daha eski zamanlarda böyle değildi. Kadim Akad dilinde ona göksel ordunun Lideri ve Prensi anlamına gelen Kasista denir
* Tabii bu özel yıldız gününde yıldızdan bir şeyler isteniyr gibi bir algıda var. Bu tamamen yanlış, neden bir yıldızdan bir şey isteyesin ki? İlla istenecekse Allah'tan bir şeyler istenir, dua edilir..
* Bugün kader yazılıyor mu? Elbette tartışılır, ama bugün canlılara yardım etmek karşılıksız iyilik yapmak, özellikle köpeklere yardım etmek, su vermek, beslemek bence tatlı olabilir. En azından iyilik yapmak için bir vesile olmuş olur.
* Ha kaderle ilgili bir şeyler değişecekse bu zamana denk geliyorsa ekstra bonus puan kazanmış olursunuz. Değilse bile iyilik etmek için bahaneniz olmuş olur :)