Zanka

Bursa’da 200 yıllık geleneği yaşatan Şehriman köyü sakinleri; her Kurban Bayramı’nın ikinci günü kestikleri hayvanların derilerini giyiyor. Yüzlerine maske takan ve ellerine balta alan kişiler, köydekileri korkutuyor. Köydekiler bir anda karşısında gördükleri manzara karşısında panik yaşarken, etkinliğe oldukça ilgi de gösteriyor…

Mustafakemalpaşa ilçesi Şehriman köyü sakinleri atalarından kalan yüz yıllardır süre gelen geleneği günümüzde de yaşatıyor.

Savaşlarda düşman askerini korkutan Alabaş kılığına giren köylüler bunun için kestikleri hayvanların derilerini giyiyor. Yüzlerine maske geçirip ellerine balta alarak köydeki herkesi tek tek korkutuyor.

Yılda bir kez Kurban Bayramı’nın ikinci günü gerçekleştirilen bu geleneksel gösteriyi izlemek için, çok sayıda insan köy meydanında toplanıyor.

Bu yılki etkinlikte özelikle kadın ve çocuklar korkutucu hayvana benzeyen kişileri karşısında görünce büyük korku yaşadı.

“GELENEĞİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Atalarından kalan bu geleneği günümüzde de yaşattıklarını ifade eden Şehriman sakinleri, "Bu gelenek bize atalarımızdan kaldı. Atalarımız bu kıyafetleri giyerek düşmana korku salmışlar bizde onların kılığına girerek bu geleneği günümüzde yaşatıyoruz. Her kurban bayramında kestiğimiz hayvanların derisini üzerimize giyiyoruz. Yüzümüze maske takıp elimize balta ve veya hayvan boynuzu alarak etkinlik için meydanda toplanan kişileri tek tek korkutuyoruz. Bu geleneği yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver