Zanka

Suriye Ordusu İdlib’in kapısı olarak görülen Han Şeyhun’a girdikten sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile İdlib sorunu hakkında görüşmek zorunda kaldı. Çünkü Han Şeyhun bir taraftan İdlib’in düşmesi anlamına gelirken diğer taraftan da TSK’nın Morek’te bulunan üs bölgesinin Suriye Ordusu tarafından etrafının çevrilmesi anlamına geliyor. Ayrıca Morek kasabasında bulunan askerlerimizin Türkiye ile kara bağlantısı kopmuş duruma da geliyor.

İdlib’de bulunan silahlı gruplar Han Şeyhun’un düşmesinin bölgedeki varlıkları için büyük bir tehdit olduğunu ve Suriye Ordusu’nun İdlib konusunda kararlı hamleler yaptığını görmekteler. Kuşkusuz Suriye Ordusu arkasına aldığı Rusya, İran gibi güçlerin desteği ile bu kararlılığı gösteriyor. Peki, İdlib’de bulunan silahlı unsurlar Suriye Ordusu karşısında kararlı durmak istemezler mi? Tabi isterler! Düşmanları olan Suriye Ordusu Rusya, İran gibi büyük Devletler ile iş birliği yapıp kendilerine saldırıyorsa, onlar da Türkiye’den daha doğrusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan İdlib konusunda Ruslara karşı dik durmasını bekliyorlardı. Fakat Erdoğan’ın Rusya lideri Vladimir Putin’le dondurma yalayıp Rus uçaklarına alıcı çıkması İdlib’in de kısa sürede düşme ihtimalini güçlendirdi.

Bu durum bölgede bulunan silahlı ya da sivil bütün Esad karşıtı grupları harekete geçirdi ve Türkiye sınırında ciddi protestolar yapıldı. Medyamızda pek yer verilmeyen protestolarda Türkiye’nin tutumunu eleştiren grup “Hain Türkiye”, “Türk askeri Rusya’ya çalışıyor”, “Reyhanlı’ya gidiyoruz, onlara bizi nasıl satacaklarını öğreteceğiz” diye sloganlar attı. Grubun El Kaide bağlantılı Heyet  Tahrir’ur Şam (HTŞ) bayrakları taşıdığı da görüldü. Tabi sınırımızda hükümete ve TSK’ya hain sloganı atan bu gruplar, bir taraftan da Türkiye’ye geçmek için bekliyorlar. Türkiye’ye hain gözü ile bakan binlerce insanın, ülkemizde huzursuzluk yaratmadan yaşayabileceğini düşünebiliyor musunuz? Ayrıca bunların birçoğunun da eli silah tutan örgüt üyeleri olduğunu da unutmayalım.

Bir taraftan Morek’de bulunan gözlem noktamızı arkalarına alıp özçekim (selfie) yapacak kadar yaklaşan Suriye Ordusu Askerleri, diğer tarafta Hükümet ve TSK’ya hain gözü ile bakan İdlib’de bulunan Esad Muhalifleri var…

Birbirinden nefret eden iki unsurun Türkiye’nin Suriye politikaları konusunda neredeyse aynı fikre sahip olması ne kadar garip değil mi? Bu durum garip olduğu kadar maalesef tehlikeli bir hal de alabilir. Çünkü bir tarafta başına gelen birçok sorun için Türkiye’yi suçlayan Esad yanlıları, diğer tarafta Türkiye’nin kendilerini yalnız bıraktığını düşünen ve kaybettikçe saldırgan tavırlarının giderek artacağı gözüken İdlib’de bulunan silahlı gruplar var. Tabi bizim için en önemlisi kendilerine iyice düşmanca bakmaya başlayan tehlikeli güçlerin arasında kalan askerlerimizin durumu!



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
10