Uluslararası arenada başarılı bir strateji izlemek istiyorsanız, komşu ülkelerin liderleri hakkında bilgi sahibi olmak zorundasınız.
Bu sefer komşularımızın söz sahibi siyasetçilerini mercek altına aldık.
Vladimir Putin 1952
Rusya Devlet Başkanı. İyi derecede Almanca konuşur. Eski KGB ajanı. Doğu Almanya’da uzun zaman ajanlık yapmıştır. Judoda siyah kuşak sahibidir. Ayrıca doğa sporları, buz hokeyi ve kayakçılık hobileri arasındadır. Putin’in dedesi Stalin’e aşçılık yapmıştır. Leningrad (St.Petersburg) Üniversitesi hukuk mezunudur. Putin gücünü sergilemekten kaçınmayan bir liderdir. Pragmatik bir kişilige sahiptir.
Ali Hamenei 1939
İran‘ın dini lideri. Babası Azeridir. Tahran’ın cuma namazı lideri. Şah zamanında altı kere hapise girip çıkmıştır. Hapishanede işkenceye maruz kalmıştır. Yahudi soykırımının masal olduğunu söyleyip yalanlamaktadır. Köktendinci olmasına rağmen klonlama ve kök hücre araştırmalarına destek vermektedir. 1981 yılında suikaste uğradıktan sonra sağ kolunu hareket ettirememektedir. Mütevazi ve sade bir yaşam tarzı tercih etmektedir.
İlham Aliyev 1961
Azerbaycan Cumhurbaşkanı. Kişisel serveti 7 milyar Euro olarak tahmin ediliyor. İngilizce, Rusca ve Fransızca bilmektedir. Uluslararası ilişkiler ve tarih alanında doktora unvanına sahiptir. Aliyev ülkesinde nepotizmi son derece yoğun şekilde uygulamaktadır. Azerbaycan‘daki telekomünikasyon, doğalgaz şirketleri Aliyev ailesinin kontrolündedir.
Kiriakos Miçotakis 1968
Yunanistan Başbakanı. Aslen Giritlidir. Harvard ve Stanford üniversitelerinden mezun olmuştur. Ailesi cunta zamanında Türkiye‘ye sığınmıştır. Zamanın dışişleri bakanı İhsan Sabri Cağlayangil‘in girişimleri, Miçotakis ailesinin Türkiye‘ye gelmesinde büyük bir rol oynamıştır. İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmektedir.
Beşşar Esad 1965
Suriye devlet başkanı. Babası Hafız Esad‘dan sonra Suriye devlet başkanı olmuştur. Babasıyla arası hep mesafeli ve soğuk olmuştur. Asıl mesleği göz doktorluğudur. Londra‘daki Western Eye Hospital’de eğitim görmüştür. Büyük abisi Basil trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Esad’ın temel ideolojisi baasçılıktır. Seküler Arap milliyetçıliğini temsil etmektedir.
Volodimir Zelenski 1978
Ukranya Cumhurbaşkanı. Başkan olmadan evvel aktörlük, senaristlik ve komedyenlik yapmıştır. Ukranya‘daki yolsuzlukla mizahi bir şekilde eleştiren programda (Sluha narodu-Halkın hizmetkarı) boy göstermiştir. Amerikan çizgi filmlerinin dublajını yapmıştır. Hukuk mezunudur. Zelenski‘nin ailesi dört sene Moğolistan’da yaşadı.
Nikol Paşinyan 1975
Ermenistan Başbakanı. Hükümeti eleştirdiği için gazetecilik okuduğu üniversiteden uzaklaştırılmıştır. Rusça, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İki sene hapishanede yatmıştır. Ermeni siyasetinde merkezci, liberal bir pozizyona sahiptir. Karabağ sorununda ağır bir yenilgi almıştır ve ülkesinde protestolar baş göstermektedir.
Mustafa El-Kazimı 1967
Irak Başbakanı. Irak‘ta Saddam’ın hüküm sürdüğü yılların çoğunda yurt dışında yaşamıştır. Hukukçudur. İranlı general Kasım Süleymani‘nin öldürülmesinde Amerikalı yetkililerle iş birliğine içinde olduğuna dair şüpheler bulunmaktadır. Başbakan olmadan evvel istihbarat başkanlığını yürütmüştür. Çeşitli medya kuruluşlarında gazetecilik yapmıştır.
Salome Zurabişvili 1952
Gürcistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı. Fransızca, Almanca, Rusca, İngılizce ve İtalyanca bilmektedir. Başkanlıktan önce Birleşmiş Milletler, NATO ve AGİT gibi organizasyonlarda görev almıştır. Fransız Legion d’honneur üyesidir. Fransız vatandaşlığından Gürcü vatandaşlığına geçmiştir. Gürcistan’ı köhnemiş ve eski kadrolardan oluşan devlet yapısını reforme etmek için yola çıkan bir siyasetçi profili çizmektedir.
Boyko Borisov 1959
Bulgaristan Başbakanı. Muhafazakâr, liberal GERB partinin Genel başkanı. Sofya belediye başkanlığı yapmıştır. Sporcu kişiliği öne çıkmaktadır. Bulgar ikinci futbol liginde top koşturmuş en yaşlı futbolcu olarak tarihe geçmiştir. Karate’de siyah kuşak sahibidir. Borisov‘un dedesi 1944 yılında komünistler tarafından öldürülmüştür.