Zanka

Liderlik son yirmi yılın belki de en çok konuşulan konularından biri. Liderlik hakkında bana sorulan ne düşünüyorsunuz sorularına hangi liderlik diye karşı soru ile cevap veriyorum.

Liderlik her coğrafyaya aynı şeyi ifade etmiyor. Kuzey Avrupa'da konuşulan tercih edilen liderlik vasıflarıyla Orta Doğu'da kabullenilen liderlik anlayışı arasında uçurumlar var. Hangisi doğru şeklinde bir sınıflandırılma yerine hangisinin günümüz insanına karşılık geldiğine bakmak lazım. Hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın insanların dünyada olan biten hakkında asgari fikirleri var.

Son yıllarda gelişmiş ülkeler olarak adlandırılan ülkelerde dahi sürekli gelişen değişen liderlik anlayışları var. Yukarıdaki satırları okuduktan sonra siyaset ile ilgili bir liderlikten değil yönetimsel bir liderlik anlayışından bahsettiğimi anladığınızı düşünüyorum. Ne kadar farklı insan yapısı o kadar liderlik dersek abartmayız herhalde. Son yıllarda liderlik denildiğinde ve sosyal medyaya göz gezdirdiğinizde Steve Jobs aşağı Elon Musk yukarı şeklinde sığlık var. Sanki dünyada fark yaratan işler sadece onlara ait. Temel neden kolaycılık ve tembellik. Özellikle bu tip figürler karizmatik liderlik güzellemeleriyle süsleniyor. Karizmatik olmanın liderliğin temel göstergesi olduğuna herkes yemin etmiş durumda.

Gerçek Böyle Değil

Yaşadıklarımıza liderlerden beklediklerimiz uyuşmuyor. İş yerlerinde aile içinde her yerde demokratik özlemlerle yanarken, hakkımızın yendiğinden veryansın ederken gelin görün ki yumruğunu masaya vuran adam sevdası tam bir çelişki. Bize davranılmasını istemediğimiz şeyleri toplum için reva görüyoruz. Allayıp pulladığımız karizmatik liderler narsizme çok yakınlar. İş yerlerinde canları istediğinde herkesi kovabiliyorlar. O kadar karizmatikler ki eleştiri mi aman ben almayayım diyorlar. Kimseyi takdir etmiyorlar hatta zayıflık olarak görüyorlar. Onlar masaya vurdukça susanlar çoğalıyor. O zaman soruyu kendimize tekrar soralım.

Nasıl Bir Liderlik İstiyorum?

Yardım eden, birlikte hareket etmekten keyif alan, geri bildirim alabilen, takdir edebilen, zayıflık kompleksine girmeyen, ön planda olma derdiyle yanıp tutuşmayan liderlere ihtiyacımız var. O zaman yeni bir soru daha gelsin.

Hayatlarımızda Hangi Tip Liderler Olmalı?

Cevap basit her bilgiye kolay ulaşabilen insan her şeyi kabullenme devrini yavaş yavaş bitiriyor. Neden bize katmayacak liderlik anlayışlarına teslim olalım ki. Aile yaşamımız iş yaşamımız ilişkilerimiz hepsi bu tarz bir liderliği hak etmiyor mu?



Bu içeriğe emoji ile tepki ver