Beden dili ile ilgili birçok şey duydunuz. Beden dili konusunda kesin ifadelerde bulunmak oldukça iddialıdır.
Tanımadığımız insanların normal veya normal olmayan hallerini bilmememiz veya rahat ve rahat olmayan anları konusunda bilgi sahibi olmamamız nedeniyle kesinlik tehlikeli bir tespittir. Ancak fikir yürütebileceğimiz ipucu olarak adlandırdığımız iletişimde test edebileceğimiz birçok durum mevcuttur. Aşağıda bazı ipuçlarından bahsedeceğim.
Beden dilini giderek anlamlı ve önemli hale getiren konulardan biri duruştur. Fotoğraf çekildiğimizde bizden poz vermemiz istenir. Özellikle fotoğrafçılar istedikleri poza duruşa bizleri sokmak için ısrarcı olurlar. Sebebi elbette fotoğrafın vermesi gerekli mesajı verebilmesidir. Duruşumuz gücümüzü, kararlılığımızı bazen de samimiyetimizi anlatmak için kullanabileceğimiz yardımcılardandır.
Martin Luther Üniversitesi - Wittenberg, Bamberg Üniversitesi ve Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, 10.000 katılımcıyla yaklaşık 130 çalışmanın verilerini analiz ettiler. Elde ettikleri sonuçlar gücü ifade eden duruşun özgüven üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini doğrulamaktadır. Analiz daha olumlu bir benlik algısı ve olumlu davranış arasında bağlantıyı ortaya çıkardı. Araştırmanın erkekler ve kadınlar içinde aynı durumu ifade etmesi de diğer dikkat çeken yönü.
Sağlık ipuçları. Kontrollü yürüyüş yapan insanların sağlık durumlarında ciddi bir sıkıntının olduğu düşünülebilir. Kişinin yüzündeki yağlanmanın artması da sağlık durumu ile ilgili endişe verici ipuçları verebilir.
Gülümsemek. Zoraki gülümseme veya zoraki konuşma davranışları ile karşılaştığınız kişilerle iletişim halindeyken her şey normalmiş gibi davranamazsınız. Bu iki durumun üzerine gitmeniz ve sebebini öğrenmeniz gerekir. Aksi takdirde tek yönlü ve etkileşimi gerçek olmayan bir iletişim kurarsınız.
Bakışlar. Mutlu olmadığı halde mutluymuş gibi görünen role kendini kaptıran kişilerin beden dillerinde yakalandıkları hal düşünceli bakışlardır. Düşünceli hal coşku gerektiren durumlarda gerekli reaksiyonların verilememesi ile kolaylıkla ortaya çıkar. Kişi kendisini içinden bulunduğu durumdan duygusal olarak izole etmeye çalışsa bile düşünceli bakışları ile kendini ele verir. Duygusal olarak izole davranışlar içerinde en kolay fark edilebilen gülümsemelerdir.
Sözlerimizle taban tabana zırt olan beden davranışlarımız karşımızdakini etkilemenin en büyük düşmanıdır. Birbiriyle çelişen sinyaller göndermek iletişimde uyumu bozar. Kişiler arası iletişimde en kolay olan şeyin yanlış anlaşılmak olduğunu düşünürsek daha dikkatli olmalıyız.