Zanka

Mustafa Solak

Twitter


Mustafa Solak

İzmir müftüsü "hiç kimse Atatürk'ü dinsiz diye itham edemez, çünkü diyanet işleri başkanlığını kuran Atatürk’tür" diye konuştu.

1. Eğer dinsiz olmamanın ölçütü Diyanet’i kurmasıysa, Diyanet’i kaldırmak isteyen de dinsiz mi yani?

2. Dinsiz biri de toplumu tarikat ve cemaatlara terk etmemek için Diyanet’i kurabilirdi veya Diyanet'in kaldırılmamasından yana olabilir. Milli mücadeleden sonra ise çağdaş uygarlık seviyesini aşmak için yapılacak atılımlarda din, motivasyon kaynağı olamazdı. Türk Milleti’ni oluşturan unsurlar arasında dini, bir faktör olarak saymamıştır. Bunla beraber şeyhlerin denetimindeki tekke ve zaviyeler milli birliğin önünde engel olduğu için kapatıldı ve yeniden hortlamamaları için Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu.

3. Atatürkçülerin de “şöyle dindar böyle dindar” demesinin gereği yok. Bağımsız bir vatan kurması, dinin özgürce yaşanacağı bir alan yaratması yönüyle Atatürk’ün dindar-dinsiz tartışmasına gerek bıraktırmaz. Dahası “Atatürk dindar mıdır?” sorusu ayrıca yanıtlanmalıdır. Bu hususta Ekim ayında çıkacak “100 Soruda Atatürkçülerin Güncel Sorunları” kitabımı okuyabilirsiniz.

Müftü “biz kimseyi yobaz yetiştirmiyoruz” diye cümle kuruyor ki Diyanet fetvalarına baktığımızda aksini görüyoruz.

Diyanet, son yıllarda kullanılmaya başlanan “fetva” kavramıyla yasaları kendince ortadan kaldırmak, dönüştürmek istiyor. Diyanet’in aile, sosyal yaşama, nişanlanmaya, evlenmeye, boşanmaya, mirasa, ticarete vb binlerce fetvası var. İnsanlık ve kadın onuruna aykırı, dinsel, hatta mezhepsel temelde bölen bu anlayış toplumsal yarılmayı artırıyor.

Dolayısıyla eğitimden diyanete devletin ve toplumun milli birliği bozucu yönde dönüştürülmesiyle karşı karşıyayız. Diyanetin fetvalarından bazı başlıklar:

  1. Nişanlılar flört edemezler, el ele tutuşamazlar
  2. Kocaya 4’e kadar çok eşli olma hakkı
  3. Boşama yetkisi kocaya verilmiştir, koca yetkisini başkasına devredebilir.
  4. Haram maddeler ile sarhoş olanın boşaması geçerli mi?
  5. Mirastan kız çocuklara, erkeğin yarısı kadar pay
  6. Mirasçı farklı dinden ise mirastan pay alamaz
  7. Banka kredisi almaya aracılık edenin komisyon alması haram
  8. Hatayla ölüme sebep olanın vereceği diyet 4250 gr altın
  9. Dövme yapmak yasak, botoks sağlık için gerekmedikçe caiz değil
  10. Yaşlı erkeğin saçını siyaha boyaması mekruh
  11.  Kadın, göstermediği sürece saçını siyaha boyayabilir
  12. Sol elle yemek şeytan işidir.

Not: Diyanet’in fetvalarını incelemek için “DİYANET’İN FETVALARI (Atatürk’ten Bugüne Diyanet’in Dönüşümü)” kitabımı inceleyebilirsiniz.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
411