Zanka

Her şey karmakarışık...

İnsan  öyle  bir telaş  içinde ki,  sabırsızlığın  en  üst safhada  olduğu,  telaşa  getirilemeyecek  şeylerin  varlığını  unuttu.

Hakikatlere  telaş  içindeyken  ulaşamazsın. Hakikatin  en  temel  şartı  kuşkusuz  sabırdır.

Hakikat  birinden  sana  verilebilecek  bir  eşya değildir. 

Hakikat  insanın  içinde  gelişir.

Kimi  zaman  yaşamın  yükü  omuzlarımıza  fazlasıyla ağır gelir. Mücadelemiz  bizi  yormuş olabilir.  Eğer  farkındaysak  "şeylerin"  belki  bir şey  gelişebilir.  Her şey  mükemmel  olmayabilir belki  ama  her  şey   mümkün   olabilir.  Biraz çaba  ve biraz  sabır ile yola  giriş  kolaylaşır  belki.  Belkinin  nedini  sana  bağlı !

Ne diyor Descartes ;

....... " Böylece  her şeyin  yanlış  olduğunu düşünmek  istediğim  sırada,  bunu  düşünen "ben"in  zorunlu  olarak  herhangi  bir şey  olması gerektiğini  gördüm.  Düşünüyorum  öyleyse varım  doğrusunun  kuşkucuların  tüm  aşırı varsayımlarıyla  sarsılmayacak  kadar  sağlam ve güvenli  olduğunu  belirlerken,  bu  doğruyu araştırdığım  felsefenin  ilk  felsefesi  olarak  hiçbir  kuşkuya  düşmeden  alabileceğime  karar verdim." 

Sanırım  bu  kadarı  bile  özetler. Filozoflar  özetler  de  sen  nasıl  özetleyeceksin  diye sorguluyorum ?
  
?????

Zaman  alacaktır.  Tıpkı  bir  çocuğu  büyütmek için  gerekli  olan  zaman  gibi.... Aslında  bazı şeyler  için  zaman  alması  iyi  değil  mi?  Çünkü bazı  olaylar  zamanla  oturmaz  mı?  Olayların cereyan  ettiği  zaman  doğru  düşünmek,  doğru karar  vermek  güçtür.  İşte  o  zaman özetleyemezsin,  özetlediğin  zaman  her şey giderek  anlamsızlaşır. Canlıyken  hiçbir şeyi asla özetleme! Doğru  zamanı  bekle!  Yalnız  başına daha  iyi  üstesinden  gelebildiğine  karar verdiysen  yalnız  kal. En  doğru  kararı  sen ver.

Sonra  Dostoyevski' nin  dediği gibi " Belki  ben de birisiyle  kavga  ederim,  beni de dışarı  atarlar " dersin.

Fanilik  ve  bakilik  arasında  ezilen  zavallı  ruh!  Hakikatler  yolculuğundaki  keşifte  nasıl da 
büyülüyorsun... 

"Dünya  içinde  ruh  taşıyan  dev  bir  mıknatıstır" diyor  Gilbert.   İnsanlar  sana  çarpmaya  devam ediyorsa  ve  eğer  insanlar  sana,  senden habersiz  öfkelenip  duruyorsa, unutma, kabahatli değilsin.

Ve  unutma  eğer  insanlar  sana  çarpıp duruyorsa,  fazlasıyla  sert  bir duvar  olduğun için.

Seni  anlamaları  için  uğraşma,  çünkü  bu  zaman  kaybı.  Seni  anlamaları  için  sen olmalarına  gerek  yok.

Unutma 

Sezar'ı  anlamak  için  Sezar  olmaya  gerek  yoktur.  (Weber)



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2161