Zanka

Beyaz Gölge


Beyaz Gölge

Dünyayı etkisini altına alan corona virüs salgını nedeniyle bütün spor dallarında liglere ara verildi. Belarus ligi dışında Avrupa’da futbola hem de seyircili olarak devam eden başka bir örnek yok. Kendi ülkesinde bile büyük eleştirilere maruz kalsa da Belarus Futbol Federasyonu ülke futbolunun tüm dünyada tanınması bahanesinin arkasına saklanarak kararından geri adım atmadı.

Yaklaşık 1 ay önce yazdığım son yazımda Federasyonun ligleri seyircisizde olsa oynatma kararını eleştirmiş bu işin vebalinin büyük olacağını yazmıştım. Neyse ki bizim Federasyonumuz, Belarus’un yaptığı gibi bu konuda inat etmedi ve seyircisiz oynanan ilk haftanın sonunda liglere ara verdi. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ve Yöneticisi Abrurrahim Albayrak’ın testlerinin pozitif çıkması, eski Milli futbolcu Rüştü Rençber’in yine hastalık nedeniyle zor günler geçirmesi liglere ara verilmesinin ne kadar doğru bir karar olduğunun ispatı oldu bizlere.

Geçen hafta içinde UEFA bir toplantı yaparak Liglerin Ağustos ayına kadar bitirilmesi istedi. UEFA’nın verdiği karara ilk tepki veren ülke Hollanda oldu. Hastalık kriz dönemini en iyi yöneten ülkelerin arasında gösterilen Hollanda’da Futbol Federasyonu bütün olumlu gelişmelere rağmen insan hayatının daha önemli olduğunu göz önüne alarak bu sezonu yok hükmünde saydı. Sadece mevcut puan durumuna göre Avrupa kupalarına takımların katılacağını açıklandı ve 2019-2020 sezonu rafa kalktı. Benzer bir hamlenin Fransa’dan geleceğini yönünde Fransa basınında bugün çıkan önemli haberler vardı. Ben bu yazıyı yazdığım dakikalarda Fransa Başbakanı liglerin bu sezon iptal edildiğini açıkladı.  Corona virüsünün en çok etkilediği iki Avrupa ülkesi İtalya ve İspanya’da sürecin nasıl işleyeceği kısa bir süre sonra belli olacak. Özellikle İtalya’da kulüplerin maddi sıkıntılar yüzünden liglere devam edilmesi yönünde Federasyona baskı yaptıkları biliniyor. Almanya ve İngiltere ise liglere devam edecek. Almanya’da kulüpler çalışmalara başladı.

Sezona devam etme kararı alınan liglerin tamamı seyircisiz oynanacak. Hatta ligleri daha güvenli başka ülkelerde oynanmasını düşünen Federasyonlar bile mevcut. Bilindiği üzere  Romanya Federasyonu geçtiğimiz hafta ligi Antalya’da devam edebiliriz açıklamasını yapmıştı. Buna benzer bir görüş İtalya’da da hakim. Katar Hükümeti  Dünya Kupası provasını yapmak için İtalya, İspanya gibi izlenirliği yüksek liglere, takımlarım bütün masraflarını üstleneceğini de belirterek davette bulundu. Virüs Salgını sebebiyle zaten ekonomik olarak dar boğazda bulunan kulüplerin bu teklife sıcak baktıkları ve federasyonlarına baskı yaptıkları yazılıyor.

Avrupa Futbolunda bunlar olurken Türkiye’de neler oluyor ona bakalım. Öncelikle ülkemizde ipler yayıncı kuruluşun elinde. BeinSport’un, eğer Liglerin oynanması açıklanır, tarih belli olursa bütün ödemeleri hemen yaparım açıklaması sonrası, daha düne kadar ligler oynanmasın, bu sene düşme olmasın gibi fikirleri savunan bir çok kulüp bir anda bu kararlarından çark ettiler. Ankaragücü Kulübü Başkanı Fatih Mert hafta sonu basına yaptığı ve bizimde Zankaspor’da sizlere aktardığımız açıklamalarında bu konuya da değindi. Şu anda Liglerin oynanmaması gerektiğini savunan 3 kulüp bulunuyor. Ankaragücü, Kayserispor ve Kasımpaşaspor liglerin  bu şekilde tescil edilmesini, alt ligden gelecek 2 yada 3 takımla gelecek sezonun 20 yada 21 takımla oynanması gerektiğini ısrarla tekrarlıyorlar. Ligde yıllar sonra Şampiyonluk yolunda oldukça iddialı durumda bulunan Trabzonspor ligin mevcut durumuyla tescil edilmesine sıcak bakan bir başka kulüp. Ancak Galatasaray’ın Federasyona bu konuda baskı yaptığı ve bu şekilde bir tescili kabul etmeyecekleri de bilinen bir gerçek.

Genel tabloyu ortaya koyduktan sonra ben konu hakkındaki kendi görüşlerime geçeyim. Son birkaç gündür virüsle mücadele de sevindirici haberler gelse de Bilim Kurulu Mayıs sonuna kadar mücadelenin aynı ciddiyeti ile devam edilmesi gerektiğini, Haziran ayı ile birlikte yavaş yavaş normalleşmeye başlanılabileceği açıkladı. Yalnız Bilim Kurulu bunları söylerken okul, konser, spor gibi kalabalıkları bir araya getiren buluşmaların bir süre daha mümkün olmadığını da söylüyor. Futbol federasyonunun yapması gereken ligleri Fransa ve Hollanda örneklerinde olduğu gibi 2019-2020 sezonunu yok saymasıdır. Süper Lig, 1. Lig,2. Lig ve 3. Ligde yaklaşık 150 takımın ortalama 45-50 kişilik ekiplerle her hafta, belki de hafta da 2 kere Türkiye içerisinde hareket etmesi, vefakar Sağlık personelimizin bugüne kadar verdikleri bütün emeklerin heba olması demektir. Yayıncı kuruluşun ligde kalan 8 haftayı 2 aya yayılması isteğini göz önüne alırsak her hafta sonu, yönetici, futbolcu, hakem ve basın mensuplarından 15 bine yakın insanın Türkiye’de 81 ildeki dolaşımına Bilim Kurulunun onay vermeyeceğini düşünüyorum. Aynı şekilde bu maçların güvenliğini sağlamakla görevli Emniyet Teşkilatının, virüs sebebiyle zaten yoğun mesaisine birde futbol maçlarının eklenmesi ek bir yük demek. Nereden bakılırsa bakılsın Kulüplerin maddi kaygıları sebebiyle Federasyonun devam kararı almasının vebali çok büyük olur. İnsan canından kıymetli ne olabilir ki. Diyelim ki Federasyon maçların oynanmasına karar verdi. Örneğin X takımının Y futbolcusuna maç öncesi yapılan testte sonuç hiç istemesek de pozitif çıkması durumunda ne yapılacak mesela. Sadece o futbolcu mu karantinaya alınacak yoksa o takım komple karantinaya mı alınacak. Diyelim ki takım komple karantinaya alındı 14 günlük süreçteki maçlar ne olacak.  

Cevabı verilemeyecek buna benzer çok soru var. Seyircisiz oynanacak maçların seyir zevki, sporcu sağlığı açısından hastalık riski, 1,5 aydır salgın nedeniyle kafa olarak soğumuş futbolcudan alınabilecek performans vb . Eğer lig oynanacaksa son 8 hafta bambaşka şeyler seyredeceğiz. Ligde çok iyi giden takımların dibe vurduğu, hiç umulmadık takımlardan beklenmedik performanslar izlendiği bir lig olacak. Liglerin oynamasını savunan kulüpler lig sonunda ortaya çıkan sonuçlardan sonra ağlamasın sakın. Bu inat devam ederse Federasyonun ve yayıncı kuruluşun çok tatsız bir 8 hafta izlemeye hazır olun.

Zanka Medya bünyesinde bulunan Zanka TV abone sayısını her gün arttırmaya devam ediyor. Maddi olarak da, sponsor olarak da bizden çok daha iyi olan benzer içerikli kanallar arasında geldiğimiz nokta herkesi çok şaşırtıyor. Hedefimiz bu yıl içerisinde 100 bin abone. Tahmini olarak Temmuz ya da Ağustos ayında bu sayıya ulaşacağız. Sizlerden ricamız kendiniz dışında bir arkadaşınıza kanalımızı, sosyal medya hesaplarımızı ve zanka.com.tr web adresimizi tavsiye etmeniz. İnanın sayı arttıkça bizlerde çok daha dolu içeriklerle sizlerle birlikte olacağız.

Son olarak Ankaragücü taraftarının bizleri sahiplenmesi, destek vermesi , ilk günden beri yanımızda olması bizim açımızdan çok kıymetli. Allah’tan bir mani olmaz, ülke olarak normalleşebilirsek Ankaragücü içerikli bir programda yaz aylarının sonuna doğru sizlerle birlikte olacak Zanka TV’de. Şu anda hiç bir çıkar beklemeden kendi kanallarında Ankaragücü için program yapan arkadaşlarımıza isterlerse desteğimiz her zaman devam edecek elbet ama bir tanede 100 bin abonesi olan Zanka TV’de Ankaragücü mutlaka olmalı diye düşünüyoruz. zankaspor  twitter adresinden bize mesaj atarak nasıl bir içerik istediğiniz hakkında görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız hem bizim hem sizin hoşunuza gidecek bir programa ulaşmak daha kolay olacaktır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
161